Strax innan jul beslutade kultur- och fritidsnämnden i Malå att slopa avgifterna till kulturskolan.
– Vi tycker att det är trevligt om alla kan vara med även om man inte har ekonomiska resurser, säger nämndens ordförande Jakob Stenlund (S).
En annan anledning till att kommunen tar det här steget är att FN:s barnkonvention har blivit svensk lag från och med den 1 januari i år. Konventionen säger bland annat att barnen har rätt att fritt delta i det kulturella och konstnärliga livet.
Ekonomi
Rent ekonomiskt har Malå kommun fått in omkring 90 000 kronor per år i avgifter. Trots kommunens kärva ekonomiska läge tycker Jakob Stenlund att satsningen är värd pengarna:
– 90 000 kronor är inget som gör att vi lever eller dör. Dessutom har kultur- och fritidsnämnden gått ganska bra.
Vi tycker att det är trevligt om alla kan vara med även om man inte har ekonomiska resurser.
– Vi är också tacksamma för att kulturskolan inte ligger under skolan. Då skulle den ligga sämre till, då det inte är någon lagstadgad verksamhet.
Nya lokaler
Att undervisningen nu blir avgiftsfri är inte det enda exemplet på att Malå prioriterar kulturskolan. På senare tid har verksamheten breddats och fått nya lokaler, och Malå är också den kommun i Västerbotten som satsar mest pengar per invånare på kulturskolan.
Enligt Jakob Stenlund är det en medveten satsning.
– Kulturskolan betyder jättemycket för Malå. Det är en verksamhet som vi har varit rädda om länge, säger han.
Flera delar
Malå kulturskola erbjuder undervisning i musik, digital bild- och formkonst, film och under en period även dans. Omkring 90 elever deltar i den enskilda undervisningen.
Musikskoleundervisningen startade 1974 och breddades 2017 till att bli kulturskola.