– En viktig förklaring till kommunens lyft i rankingen av företagsklimatet är den nära samverkan mellan näringslivet, civilsamhället och politiken. Dessutom har nog vår utvecklingsavdelning gjort ett bra jobb. Nu gör vi också en satsning på frågor kring företagsamhet i skolan, berättar kommunstyrelsens ordförande i Malå Lennart Gustavsson (V) för Norran.
En annan avgörande faktor är enligt honom att det finns ett flertal starka företag i Malå som är inriktade på exportmarknaden.
– De flesta av deras produkter kan man inte köpa på ICA, säger han och skrattar hjärtligt.
Lennart Gustavsson ser också mycket positivt på att Bolidens satsning i Kristineberg som bara ligger två kilometer från kommungränsen och som han är övertygad kommer att spilla över på Malå.
– Malå är ett bra exempel på att kommuner som bestämmer sig för att förbättra företagsklimatet har goda möjligheter att göra det. Det är viktigt att kommunens beslutsfattare är engagerade och att företagen involveras i utvecklingsarbetet, säger Svenskt Näringslivs regionchef Mats Andersson i ett pressmeddelande.
När det gäller de övriga kommunerna i Norrans spridningsområde gör Norsjö också en rejäl uppryckning med 88 placeringar till plats nr 57. Detta ger kommunen en tredjeplats i Västerbotten efter Nordmaling på plats 52 och Bjurholm 54.
– Det känns jätteroligt att vi förbättrat oss så mycket. Företagarna i Norsjö är speciellt nöjda med tjänstemännens bemötande och med den information de får från kommunen. Dessutom får vi ett mycket bra betyg när det gäller upphandlingar, kommenterar kommunstyrelsens ordförande i Norsjö Mikael Lindfors (S).
Skellefteå backar 9 placeringar och hamnar på plats 204 och Robertsfors tappar två placeringar till 117. Arvidsjaur går 38 steg framåt till plats 218 medan Arjeplog tappar 14 placeringar till nummer 104 på rankningen.
– Jag har faktiskt svårt att tolka det här resultatet. Vi har en enormt stark tillväxt i Skellefteå som kommer att bygga framtidens välfärd här. Jag får ibland frågan både internt och externt hur vi kan ligga så lågt ner i rankingen och jag har inget bra svar på det. Säkert finns det delar i vår verksamhet som kan förbättras och det jobbar vi ständigt med, kommenterar Lorents Burman (S), kommunstyrelsens ordförande i Skellefteå.
Tappet i rankingen oroar oppositionsrådet i Skellefteå Andreas Löwenhöök (M).
– Det är ett oroväckande dåligt företagsklimat i Skellefteå om man ser över tid. Min bedömning är att många lokala företagare känner en framtidstro tack vare de stora etableringar som nu sker i Skellefteå, men att de samtidigt känner sig bortglömda i det tillväxtarbete som nu sker, säger han i ett pressmeddelande.
I Norsjö tycker 62,5 procent av företagarna att företagsklimatet är bra. I Arjeplog är siffran 59,3, Malå 57,1, Robertsfors 52,1, Skellefteå 43,5 och i Arvidsjaur tycker 38,4 procent av företagarna att företagsklimatet är bra.
Syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2021 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från 32 000 företagare. I den sista tredjedelen väger Svenskt Näringsliv även in statistiska faktorer från SCB och UC.
I årets ranking kliver Vårgårda kommun upp överst på prispallen, närmast följt av Härryda och Solna.