Efter påstötningar från Postnord beslutade statliga Post- och telestyrelsen i höstas att operatören skulle få testa att dela ut post varannan dag på ett antal orter.
Bakgrunden är att det skickas betydligt färre brev än tidigare i digitaliseringens spår. Enligt Postnord har mängden minskat med ungefär hälften sedan millennieskiftet.
Som ett led i förändringarna utreder Postnord även framtiden för flera utdelningskontor. Ett av dem är kontoret i Malå, där hyresavtalet nu har sagts upp.
Olika scenarier
– Vi har ett års uppsägningstid på lokalen och då tog vi chansen att säga upp hyresavtalet för att utreda hur vi ska ha det framöver. Men jag vill poängtera att det inte finns något beslut om en förändring.
– Vi utreder frågan, sedan får vi se vad det utmynnar i, säger Johan Mossberg, produktionsområdeschef vid Postnord.
Han konstaterar att det händer mycket inom verksamheten just nu. Därför tittar Postnord på olika scenarier och strukturer – sannolikt blir det en lösning med varannandagsutdelning och en annan om posten fortsätter att delas ut som idag.
Mindre volymer
– Malå är inte heller unikt. Vi ser över flera orter där vi har brevbärarkontor idag.
Vi utreder frågan, sedan får vi se vad det utmynnar i
Johan Mossberg säger att det i grund och botten handlar om att hantera den volymminskning som skett. Något som har satt sina spår på många orter.
– För tio år sedan hade vi kontor i Byske, Kåge, Skelleftehamn, Bureå och Lövånger. Alla de har nu flyttats in till Skellefteå.
När kan ett beslut komma för Malås del?
– Vi har börjat titta på frågan och borde ha ett beslut inom några månader. Förmodligen fram emot sommaren.
Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V) säger att det aldrig är positivt när service försvinner. Ur ett rättviseperspektiv tycker han också att det är viktigt att inte lands- och glesbygden drabbas hårdare än andra.
Sedan kan han förstå att servicen kan se annorlunda ut om människors beteende och efterfrågan ändras.
Vill ha möte
Han uppger att kommunen har kontaktat företrädare för Postnord för att få till en träff.
– Vi vill informera oss om läget och höra vad de säger. Om de gör en kraftig förändring utan att ha dialog med kommunen så är det dålig stil, säger Lennart Gustavsson.