Svenskt Näringslivs regionchef i Västerbotten, Mats Andersson, fanns på plats på Hotell Tjamstan i Malå när rankingen släpptes på onsdagsmorgonen. Här hade då både politiker, kommunala tjänstepersoner och företagare samlats för att ta del av hur de ligger till när det gäller företagsklimatet. Och det blev mungiporna uppåt när det stod klart att de enligt undersökningen har det bästa företagsklimatet i länet. De förbättrar sig på rankingen med 54 platser till nummer 61 i landet. Kommunen förbättrade sig också förra året och har nu tagit ett jättekliv från bottenresultatet 2018 när de landade på plats 286.
– Malå kommun har gjort en helt fantastisk resa. De har hittat ett bra sätt att arbeta som uppskattas av det lokala näringslivet och näringslivet har också en bra dialog med kommunledningen, säger Mats Andersson.
Kommunstyrelsens ordförande Lennart Gustavsson (V) passade på att i sitt tacktal, när Mats Andersson överlämnade ett diplom till honom, att ge kommunens personal en eloge.
– Det är ju de som har gjort jobbet, betonar han.
Han konstaterar att Malå, liksom övriga Sverige, står inför stora utmaningar på många områden på grund av den oroliga situationen i världen.
– Att vi har ett bra företagsklimat är då en bra grund att stå på och jag ser på framtiden med tillförsikt. Nu handlar det mycket om att hitta bra sätt att marknadsföra oss så att människor förstår vilken bra plats Malå är att bo på och verka i.
Under mötet fick Anna-Karin Horney och hennes medarbetare på utvecklings- och arbetsmarknadsenheten ta emot många varma lovord från deltagarna.
Största förbättringen i Malå står tillgång till medarbetare med rätt kompetens, följt av dialogen med kommunens beslutsfattare.
– Det enda som sticker ut negativt är konkurrens från kommunens verksamheter, konstaterar Mats Andersson.
Norsjö rasar rejält i rankingen närmare bestämt 110 placeringar till plats 167 bland Sveriges kommuner.
– Norsjö kommun måste göra en intern utredning och ta sig en funderare kring vad det är som hänt här. Det handlar om en försämring på bred front och största raset berör upphandlingar, säger Mats Andersson.
Skellefteå kommun tappar 10 placeringar och hamnar på plats 214. De får ett sämre resultat än 2021 i alla frågor utom påverkan av brottslighet/otrygghet samt vägnät, tåg- och flygförbindelser. Det största tappet sker när det gäller kommunens information till företagen.
– Skellefteås resultat är tyvärr inte särskilt förvånande. Jag får dessa signaler när jag är ute och träffar företag hemmahörande i Skellefteå. Det behövs en tydlig vilja från politiken att prioritera frågan. Skellefteå kommun borde sätta sig tillsammans med näringslivet och utarbeta en plan för hur de ska förbättra företagsklimatet, tycker Mats Andersson.
Robertsfors backar i år fyra placeringar och hamnar på plats 121 i landet. Lycksele har gjort den största förbättringen på fem år med en resa från plats 266 till 94. Dorotea blev årets klättrare, en titel som Malå fick förra året, genom en förbättring med hela 56 placeringar och hamnar i årets ranking på plats 230.
Arjeplog blev nästa bästa kommun i Norrbotten, efter Boden, med plats 110. De backade 8 placeringar medan Arvidsjaur tappade 36 placeringar och landade på plats 254.