Natten mot torsdag förstördes Malå gummiverkstad i en våldsam brand. Av den stora industrifastigheten återstår nu bara förvridna rester, förkolnade maskiner, aska och sot.
Polisen har gjort sitt, nu är det försäkringsbolagens experter som är på plats för att undersöka området. Även räddningstjänsten är där för att hålla koll på ruinerna och säkerställa att inte elden blossar upp igen.
– Det ser ut som en krigszon, konstaterar Jon Ny.
Han tog över som vd för Malå gummiverkstad efter sin pappa Tomas Linder. Det var också Tomas som grundade företaget 1979.
För Jon är det därför mer än betong, gummi, plåt och maskiner som förstördes i branden. Det är ett livsverk.
– Jag var där jämt. Det är mycket minnen, tid och engagemang. Inte bara från min sida, utan också från de anställda.
Så här några dagar efteråt börjar allt så sakteliga sjunka in. Jon och hans kollegor har tvingats acceptera att allt är borta.
Men det betyder inte att de har lagt sig ned för att dö. Tvärtom bestämde de sig redan i torsdags för att komma igång igen så snabbt som möjligt, och tack vare hårt arbete och hjälp utifrån kunde gummiverkstaden åter slå upp portarna direkt efter helgen.
Företaget håller nu till i en lokal på Fabriksgatan som Bennys Gräv har ställt till förfogande. Maskiner, utrustning och verktyg har de fått köpa av vänner i branchen.
Mitt i allt det svåra har engagemanget från både anställda och folk runtomkring betytt mycket för Jon:
– En sådan här gång ser man vilka som är ens vänner.
Han berättar att de har börjat med personbilssidan. Det var helt nödvändigt då branden inträffade vid värsta möjliga tidpunkt, under högsäsong när folk ska byta till sommardäck.
Tack och lov lyckades brandkåren i alla fall rädda det stora intilliggande förrådet som fungerar som däckhotell.
– Det är lite av en logistisk utmaning. Men vi kör med tidsbokning precis som vanligt, berättar Jon.
Samtidigt är det större däck till större fordon som är Malå gummiverkstads kärnverksamhet. Och här finns det fortfarande många frågetecken kring när det går att återuppta verksamheten igen.
Dessutom gäller det att få igång regummeringsfabriken. Det lär ta tid, då det inte bara är att ringa och beställa utrustning och maskiner.
– Där hade vi inga standardgrejer, utan modifierade maskiner och hemmabyggen. Det måste byggas från scratch, det blir nästa grej som öser över en, säger Jon.
Hur den långsiktiga lösningen kommer att se ut återstår att se. Helst skulle Jon se att ett nytt hus på 2 000 kvadratmeter kom på plats så snabbt som möjligt. Men det gäller att vara realistisk också.
Först ska företagets och fastighetsägaren Menis försäkringsbolag komma överens. Sedan kommer det att ta tid innan branden dör ut helt och allt skrot har forslats bort.
Men ambitionen är i alla fall att komma åt förrådet inom en rimlig tid och att sätta upp ett tält eller något liknande för att komma igång med den tunga verksamheten.
– Vi har många frågor och lite svar. Det kommer att bli en tuff tid framöver. Men det känns skönt att många hör av sig och är engagerade. Det är en liten tröst i allt, säger Jon.
På norran.se
Se ett tv-klipp från förödelsen och hör räddningschef Göran Josefsson: ”Den värsta branden i Malå”.