Malå Brukshundklubb har satsat på en aktiv landsbygd

Alla hundar och hundägare, stora som små, är välkomna till brukshundklubben i Malå. Klubben håller många kurser och har en ny agilitypark. De har rustat upp klubben och har en trevlig sammanhållning.

4,5-åriga hunden Pi i slalomen på agilitybanan.

4,5-åriga hunden Pi i slalomen på agilitybanan.

Foto: Linn Fjellner

Malå2020-08-15 09:00

Malå Brukshundklubb har funnits i utkanten av Malå sedan 1978 och är en hundklubb där man kan utvecklas tillsammans med sin hund. Här kan man gå kurser, träna, tävla, aktivera hunden eller bara träffa andra med samma intresse. I oktober 2017 fick klubben det bidrag som de sökt från EU, Skellefteå Älvdal Leader och Jordbruksverket. De blev beviljade 230 000 kronor att investera i brukshundklubben med projektet "Agility - för en aktiv fritid på landsbygden". 

undefined
I framtiden planerar klubben att anordna fler egna agilitytävlingar.

Det kom väl till användning och för pengarna så har de rustat upp klubbstugan, både utvändigt med ny färg och invändigt där de har gjort i ordning övervåningen till övernattningsrum för kurser. De har rivit delar av ladan som används till förvaring och byggt upp nytt, samt målat utsidan med ny röd färg. 

Klubben har också fått en godkänd agilitypark med hinder, skaffat robotgräsklippare till stora gräsplanen, fixat ett staket på framsidan av klubben. Dessutom har de gjort en ny logotyp och fått en skylt med logotypen uppsatt vid klubben.

– Sedan vi satt upp skylten så fick vi ofta höra att "jaha, är det här brukshundklubben är" även från malåbor, säger Moa Bergström, instruktör vid klubben.

undefined
Moa Bergström, instruktör på Malå Brukshundklubb och hennes hundar Pi och Flipp som hon tävlar med.

De började med projektet för två år sedan och det hela avslutades vid nyårskiftet 2019/2020. Medlemmarna och styrelsen var osäkra på om de skulle få hela summan de ansökte om.

– Vi ansökte om en drömsumma, 230 000 kronor, och tänkte att om vi får hälften så är det guld värt, och så fick vi hela summan, berättar Moa.

Medlemsantalet i klubben ökade i takt med att projektet tog fart, och de har idag runt 50 medlemmar. Klubben har blivit mer aktiv och de håller många kurser på olika nivåer. Kontinuerligt så anordnar de valpkurser, lydnadskurser, brukskurser, spårkurser, rallylydnadskurser och agilitykurser. 

I och med att de fått agilityparken så har de tagit dit externa instruktörer från Skellefteå och Umeå, men har även egna utbildade instruktörer i klubben. Nina Näslund är instruktör i allmänlydnad och Helene Oskarsson håller bruks- och lydnadskurser och är även domare i lydnad. Majvor Bildström och Harriet Lundström brukar hålla valpkurser, och Moa Bergström som är rallylydnads- och agilityinstruktör håller kurser i det. Moas instruktörsutbildning ingick även det i bidraget.

undefined
Klubben blev beviljad 230 000 kronor för projektet Agility - för en aktiv fritid på landsbygden.

När Moa Bergström inte är instruktör så tävlar hon aktivt med sina hundar Pi och Flipp. Hon kvalade till SM i både rallylydnad och agility i år med Flipp, och med Pi tävlar hon i klass två i agility A, mästarklass i rallylydnad, och klass ett i lydnad. De har även gjort doftprov i nosework och planerar att börja med det också. Moa visste tidigt att hon ville träna och tävla och hon började med det 2014 när hon köpte Flipp, som blev hennes första hund.

– Det såg så himla kul ut, så vi gick en massa kurser. Vi började med rallylydnad och agility, men det är agilityn jag brinner för, säger Moa.

undefined
Agilityparken på klubben är ny och godkänd för tävlingar.

Man behöver inte ha ambitioner att tävla för att gå kurser på brukshundklubben, och man behöver inte träna på elitnivå för att vara här och träna, alla är välkomna, ung som gammal. 

– Det är en kul aktivering för hunden oavsett om man tränar för att tävla eller bara för att ha kul med sin hund, säger Moa.

I framtiden planerar klubben att anordna fler egna agilitytävlingar och trycka klubbkläder med den nya logotypen på. 

Agility

I den populära hundsporten agility ska hund och förare klara en hinderbana på tid. Det är en allmän hundsport där alla hundar kan delta och alla klubbar inom Svenska Kennelklubbens organisation kan arrangera kurser och tävlingar.

Gungbräda, säck, tunnel, däck, balansbom – det är bara några av de hinder som hunden ska ta sig över och igenom i en agilitytävling. Banan ska avklaras på kortast möjliga tid och utan misstag eller vägringar.

Källa: Svenska Kennelklubben

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!