– Det har gett så goda resultat att vi anställer läkaren som deltagit i projektet, säger Dan Thorn, verksamhetsansvarig vid Malå och Sorsele sjukstugor.
Dessa patientgrupper som deltagit i projektet, äldre människor på särskilda boenden och de med hemsjukvård, är ofta multisjuka personer med fysiska eller kognitiva svårigheter. Det är människor som behöver kontinuerliga läkarkontakter, vilket är svårt att tillgodose i många glesbygdskommuner, inte minst i Malå kommun.
– Vi har haft så många stafettläkare som är bra på sitt sätt, men vi får inte den kontinuitet vi behöver för de äldre, förklarar Dan Thorn.
– Projektets läkare, Michael Roslin, har gett patienterna ett oerhört gott bemötande, gett relevanta återkopplingar, rätt vård och medicinering. Vi är supernöjda och Sorsele, Storuman och Vilhelmina kommuner är väldigt intresserade av att ta efter det här konceptet.
Projektet handlar om att äldre på särskilda boenden och de som är kopplade till hemsjukvården får tillgång till samma läkare vid varje läkarrond.
– Men det sker digitalt. En sjuksköterska åker ut till den berörda patienten och har med sig en digital surfplatta som kopplas upp mot läkaren, tillägger Dan Thorn och fortsätter:
– Eftersom det har fungerat så bra så har vi valt att anställa Michael efter projektets slut. Trots att han bor i Sörmland kommer han att jobba mot Malå.
– Våra sköterskor har fått en mycket bättre arbetsro med det här sättet att jobba. Vi är nöjda med Michaels insats och den digitala lösningen, säger Oksana Renström, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Malå kommun.
– Jag har stor erfarenhet av vård vid livets slutskede. Dessutom driver jag lantbruk vid sidan om läkaryrket så det här digitala sättet att arbeta har passat mig perfekt, förklarar läkare Michael Roslin.
Fakta
Projektet God och nära vård i södra Lappland
Projektet finansieras av Vinnova. Samarbetspartners är Malå sjukstuga, Region Västerbotten, forskningsinstitutet RISE (som också är projektägare), Glesbygdsmediciniskt centrum och den digitala vårdgivaren KRY. Projektet avslutas sista juni 2021.
Syftet med projektet är att fysiska läkarkontakter på särskilda boenden ska varvas med digitala.