Liv och rörelse på nya förskolan i Malå

I veckan flyttar de första barnen in på den nya storförskolan Tjambo i Malå. ”Det känns overkligt och jätteroligt”, säger förskolläraren Elin Engberg.

Elin Engberg och August Önnerlöv är på avdelningen Lodjuret. Förskolan har behållit namnet Tjambo, sedan har avdelningarna svenska och samiska namn efter nordiska skogsdjur.

Elin Engberg och August Önnerlöv är på avdelningen Lodjuret. Förskolan har behållit namnet Tjambo, sedan har avdelningarna svenska och samiska namn efter nordiska skogsdjur.

Foto: Lennart Enkvist

Malå2020-06-12 07:30

Frågan om en ny förskola har stötts och blötts i åratal i Malå. Men förra året sattes spaden i backen och på tisdagen fick de två första avdelningarna flytta in.

Nästa vecka får de sällskap av ytterligare tre avdelningar. Sedan dröjer det till i slutet av året innan alla omflyttningar är gjorda. Då ska förskolan inrymma åtta avdelningar och drygt hundra barn.

Barnen och personalen på avdelningen Lodjuret tillhör de första som har flyttat in. Att det var spännande och roligt gick inte att ta miste på, även om det inte var det lättaste för föräldrarna att hitta rätt bland alla ingångar. 

Tur då att barnen har koll.

– Vi hittade hit. Jag visste var det var, jag pekade åt pappa, berättar August Önnerlöv, 4 år.

För förskolläraren Elin Engberg känns det som en nystart:

– Det har varit en så lång process och nu är vi äntligen här.

Ekonomibiträdet Helena Holmberg arbetar på en av avdelningarna som ska flytta in nästa vecka. Den här dagen jobbar hon i det nybyggda köket för att se till att allt är i ordning innan dess. Och det är ett kök som verkligen faller henne i smaken.

– Det är ljuvligt. Vilken skillnad. Storleksmässigt, utrustningen, ljudet och förvaringsutrymmet, allt är genomtänkt, säger Helena Holmberg.

Ett annat plus är att hon nu får kollegor i köket:

– Förr jobbade jag själv, nu är jag med i ett arbetslag.

Möjligheterna till samordning och samarbete är också en viktig anledning till att Malå väljer att satsa på en storförskola. Det ska även innebära att mångmiljoninvesteringen blir en besparing på sikt.

Men barn- och utbildningschef Erik Lindblom vill inte sätta ljuset på ekonomin. I stället lyfter han fram kvaliteten och likvärdigheten.

Hittills har avdelningarna varit utspridda runt om i samhället och då kan lokalerna se väldigt olika ut.

– Nu får vi fysiska förutsättningar att skapa likvärdighet. Men även större möjligheter att få till en likvärdig undervisning. Vi kan lära av varandra på ett helt annat sätt, säger Erik Lindblom.

Förskolerektor Maria Larsson håller med:

– Det blir en enorm kvalitetsskillnad. Även utemiljön blir helt annorlunda.

Trots coronakrisen har byggnationerna flutit på enligt planen. Däremot gör pandemin att det blir svårt att genomföra en riktig invigning just nu.

Förmodligen kommer den att ske framemot årsskiftet, när allt är klart.

– En invigning ska vi i alla fall ha, säger Maria Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!