Landsbygdsdagen är ett samarbete mellan Malå, Norsjö och Skellefteå kommuner och den här gången stod Malå kommun som arrangör. Inbjuden var Po Tidholm som konstaterar att sedan 2012 har storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö fler riksdagsledamöter än övriga Sverige tillsammans.
– Därför har det blivit svårare för politiker från övriga Sverige att få gehör för sina frågor. Synen på landsbygden är att den är till för rekreation. Idag är det en väldigt urban norm som gäller i Sverige, säger Po.
Men pandemin har lett till att allt fler börjat drömma om ett liv på landet.
– Under pandemin var det inte så kul i stan medan människorna på landet hade det ganska bra. För första gången har nu befolkningen i storstäderna minskat. Främst flyttar folk till villor i pendlingskommuner nära storstan. Befolkningen ökar också i mindre städer och tätorter medan landsbygdskommunerna ligger på status quo eller minskar mindre än tidigare.
De landsbygdskommuner som har besöksnäring är de stora vinnarna.
– Många människor som har ett fritidshus där väljer nu att flytta dit permanent för att kunna ha ett aktivt friluftsliv. Exempel på detta är Åre och Järvsö, berättar Po.
När det gäller de stora industrietableringarna i Norrbotten och Västerbotten uppmanar Po politikerna här att vara aktiva och se till så att inte samma utveckling sker som vid den förra starka utvecklingen i Norrland där man började utnyttja naturtillgångarna här.
– Då byggdes infrastrukturen främst ut för att man skulle kunna transportera råvaran och det byggdes temporära bostäder.
Po Tidholm konstaterar att staten efter Sveriges inträde i EU har retirerat från landsbygden och överlåtit mycket av ansvaret till regionerna med filosofin att residensstäderna skulle vara motorerna som fick hela länet att blomstra.
– I Västerbotten är det tydligt att Umeå ska vara den motorn, men de har till exempel inte kunnat leverera det befolkningsmål som sattes upp, säger Po.
Under Landsbygdsdagen berättade också Tobias Thomson om utvecklingen av Tjamstan och Louise Kramnäs Larsson och Anki Lundström presenterade hur sex bygdebolag i Vuollerim bidragit till samhällets utveckling. Dessutom genomfördes ett panelsamtal om nytänkande och smart landsbygd.