Kritikstorm mot neddragningar på sjukstugan i Malå

Det jäser i Malå. Orsaken är de planerade neddragningarna på sjukstugan som innebär att akutmottagningen försvinner kvällar, nätter och helger under tre månader i sommar. ”Helt galet beslut”, säger Rebecca Lindahl, medicinsk sekreterare på sjukstugan och en av många som reagerat.

Gun Sandström, Rebecca Lindahl och Fatima Holmström Lundgren vill stoppa den planerade neddragningen på akutmottagningen.

Gun Sandström, Rebecca Lindahl och Fatima Holmström Lundgren vill stoppa den planerade neddragningen på akutmottagningen.

Foto: Privat

Malå2020-05-14 19:00

På onsdagen fick personalen på Malå sjukstuga information om att det kommer att bli stora förändringar i tillgängligheten mellan den 25 maj och den 23 augusti. Beslutet innebär att sjukstugan bara kommer att ha öppet mellan klockan 8 och klockan 17 på vardagarna och att akutmottagningen som tagit emot patienter övriga tider försvinner.

I stället ska de som behöver hjälp ringa 1177, och då kommer de antingen att hänvisas till sjukstugan i Sorsele eller till akuten i Lycksele eller Skellefteå. 

Till saken hör också att vårdplatserna på Malå sjukstuga är stängda sedan tidigare.

Orsaken till förändringen är personalbrist.

– Vi har inte personal för att bemanna vår dygnet runt-verksamhet. Vi har haft en liten styrka för att bemanna avdelningen, en liten styrka för ambulansen och en styrka för hälsocentralen. Nu kommer vi att göra om så att man jobbar på alla ställen. Då blir det mindre sårbart, säger Annelie Lindström, verksamhetschef på Malå sjukstuga.

undefined
I Malå finns en av de sju små sjukstugorna i Västerbotten.

Men beslutet möttes omedelbart av protester. En som reagerade var sjuksköterskan Gun Sandström, som berättade om det på ett inlägg på Facebook.

– Jag känner en stor oro för att Malåborna i förlängningen kommer att förlora akutvårdsplatserna, säger hon.

Inlägget resulterade i en mängd kommentarer och även en namninsamling mot beslutet. Protestlistan lades ut sent på onsdagskvällen och hade på torsdagseftermiddagen samlat närmare 500 underskrifter.

Rebecca Lindahl, medicinsk sekreterare på sjukstugan, tycker också att det är viktigt att Malåborna får upp ögonen för vad som håller på att ske: 

– Det blir en klar försämring att inte få möjlighet till vård efter klockan 17 med de avstånd vi har till sjukhusen. Jag tycker att det är katastrof.

undefined
Beslutet att minska servicen under sommarmånaderna har skapat ett stort engagemang i Malå.

Hon befarar att vården i livets slutskede kommer att bli sämre. Där har det hittills funnits en väl fungerande kedja i Malå, hur ska det gå med den tryggheten nu? undrar hon.

Dessutom kommer ambulansen att påverkas.

– Vi har en ambulans och den är ofta ute och rullar. Nu blir det ännu mer otryggt, säger Rebecca Lindahl.

Ambulanssjuksköterskan Fatima Holmström Lundgren tror också att mer kommer att falla på dem. Som det har varit kan de ringa till avdelningen för en bedömning om det till exempel händer någonting på ett boende på kvällstid.

Nu måste de ringa till Sorsele, som inte har samma lokala kunskap. Och då blir det krångligare.

– Vår farhåga är att vi måste åka ut på väldigt mycket som vi brukar kunna ordna via avdelningen, säger Fatima Holmström Lundgren.

Hon tror också att förflyttningen av en ambulans från Skellefteå till Robertsfors, som Norran tidigare berättat om, kommer att förvärra läget:

– Då är risken stor att Norsjös ambulans är mer i Skellefteå och vi måste gå mer mot Norsjö och Skellefteå. Då finns det ingen på avdelningen som kan backa upp de kommunala boendena.

undefined
Det är personalbrist som är orsak till neddragningarna i Malå, enligt verksamhetschefen.

En sak som flera anställda har reagerat emot är bristen på dialog från ledningens sida. Varken personalen eller kommunledningen fick veta något förrän beslutet var klubbat.

Det här är inte heller första gången som de anställda känner sig överkörda.

– Arbetsmiljön är inte bra. Det har varit turbulent och beslut som har tagits ovanför våra huvuden, utan att vi haft någon möjlighet att påverka. Jag tror att många upplever en hopplöshetskänsla, säger Rebecca Lindahl.

En annan som reagerat är kommunalrådet Lennart Gustavsson (V). När han fick reda på beslutet kontaktade han ansvariga på Region Västerbotten för att snabbt få till en träff. Den kommer att hållas på fredagen.

Annelie Lindström säger att hon förstår att en sådan här åtgärd skapar oro. 

– Men vi gör allt för att få till en trygg och säker vård för Malåborna. Det är vår ambition.

Har ni gjort allt för att få hit personal?

– Det vi har sett är att vi måste göra en omorganisation. Den har vi inte gjort, men påbörjat. Det är ingen lösning att anställa en till på natten eller på dagen utan fler måste få en kombinationstjänst. Det här kommer att bli bra i slutändan, mindre sårbart och mer kontinuitet för invånarna i Malå.

Men att rekrytera handlar ju mycket om löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö, hur har ni jobbat där?

– Absolut, det är jätteviktigt. Det är inte bra som arbetsmiljön har varit för våra få fasta medarbetare. De har fått gå ut extra, med kort varsel och de har inte haft fasta scheman. Så kan vi inte ha det. Sedan har det blivit svårare att få bemanning som vill jobba dygnet runt, därför måste vi ha fler som delar på det tuffa uppdraget.

Vad gäller informationen till personalen och ansvariga på Malå kommun säger Annelie Lindström att de tidigare har informerats om hur den aktuella situationen har sett ut. Sedan fick de besked om beslutet på onsdagen.

– Men det är klart att det hade varit bra att kunna ha ännu bättre framförhållning. Så är det ju. Vi hade hoppats kunna lösa det med vikarier och så men vi har inte klarat det. Sedan är vi ju en basenhet tillsammans med Sorsele. Så Sorsele stöttar upp under den här perioden och då finns det även möjlighet för personal att jobba i Sorsele.

Det finns en kritik att ledningen inte lyssnar på personalen, hur ser du på det?

– När man gör organisationsförändringar så kan man ju uppleva det. Jag tycker att vi lyssnar på personalen men vi har också ett ansvar att leda och fördela arbetet. Jag har full förståelse för att det skapar oro, men det här arbetet måste göras.

 En sak som bidrar till oron och otryggheten är de långa avstånden och en ambulans som ofta behövs på annat håll, vad tänker du om det?

– Det är så det ser ut, vi har långa avstånd. Men det vi nu gör i Malå är inte första gången. Vi har tidigare haft stängt vissa perioder i Sorsele, Åsele och Dorotea. Och då får man åka lite längre. Sedan är det viktigt att säga att inte finns någon ambition att stänga eller dra ner på verksamheten. Utan snarare tvärtom, att stärka och trygga upp.

Så man behöver inte vara orolig att det här ska fortsätta efter vecka 34?

– Nej, nej.

Men de anställda som Norran pratat med och andra engagerade Malåbor låter sig inte nöjas. De kommer att fortsätta kampen för att servicen ska bli kvar.

Exakt hur det kommer att ske får tiden utvisa, men protestlistan och namninsamlingen är i alla fall en början.

– Vi kommer inte att lägga oss platt, säger Rebecca Lindahl.

Sjukstugor i Västerbotten

Sjukstugan i Malå är en av sju sjukstugor som drivs av Primärvården Västerbotten. De övriga finns i Sorsele, Dorotea, Storuman, Tärnaby, Vilhelmina och Åsele.

Sjukstugorna kan liknas vid små sjukhus och inrymmer bland annat läkarmottagning med distriktssköterskor, mödravårdscentral och barnavårdscentral. Det finns även egna laboratorier och röntgen.

På sjukstugorna ska även finnas ambulansverksamhet och akutvårdsavdelning med vårdplatser som är bemannad dygnet runt.

Källa: Region Västerbotten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!