I juni presenterade regeringens utredare Elisabet Falemo sitt förslag på hur utbyggnaden av elnäten kan snabbas på. Bakgrunden är att växande städer, elektrifieringen av samhället och nya industrier har gjort att delar av landet riskerar elbrist.
Egentligen saknas det inte el i Sverige. Problemet är att mycket av den produceras i Norrland men används längre söderut. Och då krävs det mer kapacitet i ledningarna.
Men att få tillstånd och bygga nya kraftledningar tar lång tid och nu ska alltså processen skyndas på.
Kraftig ökning
– Vi tar bort en del onödiga hinder i regelverket. Vi föreslår också fler möjligheter att bygga utan koncession, sa Elisabet Falemo till SVT när hon presenterade sin utredning.
I samband med det konstaterade energiminister Anders Ygeman (S) att Sverige står inför en andra generationens elektrifiering:
– Vi behöver få elnäten på plats betydligt snabbare för att våra storstäder ska kunna utvecklas.
Vi märker att det är mer press från kunden, särskilt om det ska byggas vindkraft eller serverhallar. Vi får höra att det är viktigt att det går fort.
Det är Energimarknadsinspektionen som fattar beslut om tillstånd för nya ledningar. Där räknar man med en kraftig ökning av nya ansökningar de närmaste åren.
Serverhallar
– Vi har fått aviseringar om det, både från Svenska Kraftnät och från de stora elbolagen, säger Daniel Norstedt, avdelningschef tillstånd och prövning på Energimarknadsinspektionen.
Han berättar att det både beror på den ökade elektrifieringen, inflyttningen till storstäderna, främst Mälardalen och Malmöregionen, och att gamla ledningar behöver rustas upp och ersättas.
– Serverhallar är väldigt stora elförbrukare. Där sker det en stor ökning väldigt snabbt. Det har vi inte sett förr. Man kan jämföra med när det byggs upp fabriker men då har man en större framförhållning.
Känner ni av att kunderna efterlyser snabbare handläggningstider?
– Absolut. Vi märker att det är mer press från kunden, särskilt om det ska byggas vindkraft eller serverhallar. Vi får höra att det är viktigt att det går fort.
Samtidigt betonar Daniel Norstedt att det är likabehandlingsprincipen som gäller – det går inte fortare för att man skriker högre. Och eftersom ledningarna ska stå länge är det viktigt att utredningarna görs noggrant.
– Stora ledningar påverkar många boende och mycket natur. Och det är sällan någon vill ha en ledning på sin bakgård.