De senaste åren har det varit många turer kring både Tjamstanbackarna och dess ägare, det kommunala bolaget Meni AB.
Dels var det i Tjamstanbackarna som den stora tankkortshärvan rullades upp 2018. Dels har både Tjamstan och Meni länge varit ett sorgebarn för Malå kommun, då kommunen genom åren tvingats pumpa in stora pengar i verksamheterna.
För några år sedan beslutade kommunfullmäktige att man skulle bjuda ut Tjamstanbackarna inklusive campingen och hotellet till försäljning. I stället skulle Meni inrikta sig på att driva sina industrilokaler.
Först gick bolaget ut med en intresseanmälan. Då var det ett antal intressenter som hörde av sig och bolaget förde också en dialog med några av dem. Men i slutändan blev det aldrig någon affär.
Därefter anlitade Meni en mäklare för att försöka sälja anläggningen. Men inga konkreta bud kom in, varför det inte blev någon försäljning den gången heller.
Det ledde fram till att kommunfullmäktige förra våren beslutade att Meni själva ska sköta driften. Tidigare har bolaget arrenderat ut skidanläggningen och campingen till kultur- och fritidsnämnden och hotellet till en privat arrendator. Nu var målet att samla allting under en hatt.
Men Meni har ingen egen personal. Därför blev beslutet att man skulle köpa tjänster för driften av Malå kommun kommande säsong. Dessutom kan externa tjänsteköp ske vid behov.
Från april till augusti i fjol hade Menis styrelse flera gånger upp frågan om en utvecklingsplan för Tjamstan. I början på sommaren gick man även ut och annonserade efter en företagare som kunde sälja sina tjänster som arbetsledare/driftledare för backen och campingen.
Vid ett extra styrelsemöte i augusti började många av bitarna falla på plats. Bland annat deltog då anbudsgivarna Tobias Thomson och André Nyström, för att presentera ett förslag till utvecklingsprogram och drift av Tjamstananläggningen.
Tobias Thomson är son till Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V) och en av ägarna till företaget TTGU, Tough Training Group Umeå. André Nyström är en lokal företagare som enligt förslaget skulle fungera som driftledare på uppdrag av TTGU.
Vid sammanträdet klubbades även en detaljerad budget för hösten, som bland annat innehöll köp av utvecklingsarbete och driftledning.
Dessutom fick Menis vd Johnny Önnerlöv i uppdrag att till styrelsen presentera ett förslag till avtal med TTGU AB.
Avtalet mellan Meni och TTGU fastställdes vid nästa styrelsesammanträde den 15 september.
Vid det mötet anmälde styrelseledamoten Marjet Gustavsson (V) jäv. Det gjorde hon utifrån att hon är gift med Lennart Gustavsson och därmed styvmamma till Tobias Thomson.
Däremot anmälde hon aldrig jäv vid något av de tidigare sammanträdena när Tjamstans utveckling och drift var uppe på bordet.
Marjet Gustavsson satt med när styrelsen i april diskuterade en handlingsplan för att utveckla anläggningen. Och i juni fick hon, tillsammans med vd:n Johnny Önnerlöv, styrelsens uppdrag att gå igenom en analys som skulle ligga till grund för Tjamstans utvecklingsplan.
Sist men inte minst satt hon med i augustisammanträdet, när TTGU presenterade sina planer, när budgeten för hösten klubbades och när vd:n fick i uppdrag att ta fram ett avtal med TTGU.
Allt tyder också på att beslutet som fattades i september – när Marjet Gustavsson anmälde jäv – var en formalitet, och att Meni redan innan dess hade bestämt sig för att anlita Tobias Thomsons företag.
Den 26 augusti berättade nämligen Johnny Önnerlöv i Norran att det var klart att TTGU skulle sköta ruljansen i Tjamstan.
Dessutom var Tobias Thomson och Johnny Önnerlöv inne och informerade kommunstyrelsen om saken den 8 september. Alltså en vecka innan avtalet formellt antogs.
De berättade då om avtalet, framtidsplanerna och vad som hänt hittills.
Men egentligen har det ingen avgörande betydelse om beslutet fattades i augusti eller september. För att undvika jäv enligt aktiebolagslagen får man inte ens delta i handläggningen av ett avtal med en part, om man som ledamot har ett väsentligt intresse som kan strida mot bolagets.
Ett exempel på det är om avtalet tecknas med en närstående.
– Hon är styvmamma till Tobias, hon ska inte befatta sig med ärendet, säger Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt vid Stockholms universitet.
Så vad borde hon ha gjort?
– En möjlighet är att hon inte närvarar när ärendet tas upp. Hon kan åtminstone gå ut ur rummet.
Claes Sandgren betonar också att det är upp till den enskilda styrelseledamoten att se till att man följer jävsreglerna:
– Om man har en styrelseordförande som har kunskap om det här så är det naturligt att ordföranden tar upp det. Men ansvaret ligger på personen själv. Man är skyldig att anmäla jäv, man kan inte skylla på någon annan.
Marjet Gustavsson säger att hon vid sammanträdet i augusti inte reflekterade över att det kunde vara olämpligt eller jäv att hon satt med när Tobias och André berättade om sina planer och när styrelsen gav vd:n i uppdrag att ta fram ett avtal med TTGU. Detta eftersom offerten från TTGU var den enda som kommit in.
– Det var aldrig något val mellan några, utan det här var det som fanns. Men det är klart, så här i efterhand skulle jag ha anmält jäv här också. Det var jag som var för okunnig och tänkte att det inte var något beslut här. Utan det var ju i kommande möte. För då har man ju en valsituation, att antingen avslå eller tillstyrka. Men med facit i hand skulle jag naturligtvis ha tänkt annorlunda.
Marjet Gustavsson har ingen förklaring till att såväl Menis vd som företrädare för TTGU gick ut och pratade om att avtalet var klart innan det formella beslutet fattades i september.
– Något beslut fattades inte när jag var med. Och det var aldrig min tanke att jag skulle vara med på något beslut. Varför de gick ut med det kan jag inte svara på. Det måste du fråga dem om.
När fick du först veta att Tobias och hans företag var intresserad av uppdraget?
– Det måste ha varit just innan vi fick informationen på det där mötet. Även om det är Lennarts son vet jag ju inte vad han gör. Och TTGU har ju ganska många uppdrag. Så jag har inte pratat med honom innan på det sättet. Absolut inte. Det är ju egentligen också Adde (André Nyström) som driver det här lokalt.
När man tittar på det här kan man lätt få uppfattningen att Tobias och hans företag har fått en gräddfil tack vare sina kontakter, hur ser du på det?
– Jag tror inte att han har fått någon gräddfil, snarare tvärtom. Sedan det blev TTGU har det varit väldigt mycket ifrågasättande. Som det kanske ska vara. Men hans pappa har varit väldigt bra på att hålla sig ifrån det där. Tydligen bättre än jag.
Menis vd Johnny Önnerlöv har dock inget att invända mot Marjet Gustavssons agerande. Han säger att hon var med på punkterna som rör Tjamstans utveckling så länge det var en öppen fråga vem som skulle sköta det, men tog ett steg tillbaka när det skulle fattas beslut om att anlita TTGU.
Även han framhåller att offerten från TTGU var den enda som kommit in.
– Det är inte heller så att hon har någon utslagsgivande röst. Styrelsen är ju alltid enig.
Inte heller Johnny Önnerlöv kan ge någon förklaring till varför han och företrädare för TTGU gick ut och informerade om avtalet innan det formellt hade antagits.
– Nu kommer jag inte ihåg turerna, men vi hade ju diskuterat det där under en lång tid. Riktigt hur de olika sakerna föll in minns jag inte. Men det formella beslutet som styrelsen måste ta, där var hon inte med, säger han.
Johnny Önnerlöv vill också betona att den tidigare så eftersatta Tjamstananläggningen har fått ett rejält lyft med hjälp av Tobias Thomsons och André Nyströms insatser.
Både det lokala näringslivet och föreningslivet har engagerats, aktiviteterna har breddats och trots pandemin börjar man också få ordning på ekonomin.
– Det är på gång jättemycket grejer som kommer att lyfta Malå samhälle, säger han.
Lennart Gustavsson satt med när såväl kommunstyrelsen som kommunfullmäktige i april beslutade att Meni skulle ta över driften av backen, campingen och så småningom även hotellet.
Han säger att han fick höra talas om Tobias och TTGU:s planer någon gång under våren eller försommaren i fjol, efter fullmäktiges beslut, och att han då valde att ligga lågt i den här frågan.
– Jag är hyfsat medveten om problembilden kring jäv som finns i vår kommun, likväl som i alla små kommuner, säger han.
Meni AB
Malå Energi och Industri AB, Meni, är ett helägt kommunalt bolag. Uppdraget är dels att se till att det finns ändamålsenliga industrilokaler, dels att bidra till att besöks- och turistnäringen utvecklas till en bärkraftig näringsgren i Malå kommun.
Trots att Meni har ett överskottsmål tvingades kommunen satsa 47 miljoner kronor i bolaget under åren 1998–2017. Vid ett tillfälle skrev kommunen dessutom av skulder på 35 miljoner kronor.
I Menis styrelse sitter Roger Oskarsson (S), ordförande, Arne Hellsten (ML), vice ordförande, Marjet Gustavsson (V), Cecilia Festin Stenlund (L) och Simon Morén (V).
TTGU AB
Tough Training Group Umeå, TTGU, bildades 2014. Bakom företaget står Tobias Thomson, Robert Lindberg och Stefan Öhman. TTGU anordnar bland annat tävlingar, träningar, äventyr och företagsarrangemang. Ett exempel är Dräpardygnet, som nyligen genomfördes i Umeå.