Sedan 2019 har 30 000 svenska villor drabbats av så allvarliga stormskador att ägarna fått ersättning från försäkringen. En ersättning som totalt uppgår till drygt 750 miljoner kronor.
Det visar en sammanställning som Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har gjort baserad på data från Svensk Försäkring.
Enligt bolagets hållbarhetschef Per Sangrud är allt kraftigare stormar, värmeböljor, torka och översvämningar ett tydligt tecken på att vi nu behöver tänka nytt kring hur vi bygger och bor.
– Klimatförändringarnas effekter drabbar redan i dag många villaägare och i takt med att extremväder blir vanligare är det allt viktigare för svenskarna att se om sina hus, säger han i ett pressmeddelande och tillägger:
– Klimatförändringarnas effekter drabbar oss här och nu – tiden när svenskarna inte behövde anpassa sin bostad är över.
Samtidigt visar undersökningen på stora geografiska skillnader. Stockholms län har drabbats hårdast, medan Norrbotten tätt följt av Västerbotten, Västernorrland och Västmanland har varit mest förskonade.
På kommunnivå toppar Norrtälje med 165 stormskador per 1 000 villor. Det ska jämföras med riksgenomsnittet på 15 skador per 1 000 villor.
Överhuvudtaget är det många kommuner runt Stockholm och längre söderut som varit mest utsatta. Men det finns även en kommun i Norranområdet som sticker ut.
I Malå drabbades 31 av 1 000 villor av stormskador, vilket är mest i hela Norrland. En starkt bidragande orsak är att Malå drabbades mycket hårt av stormen Hans härjningar i augusti 2023.
Däremot tillhör Skellefteå de mest förskonade kommunerna i landet, med bara två stormskador per 1 000 villor.
I Norsjö, Arvidsjaur och Robertsfors noterades sju skador per 1 000 villor och i Arjeplog elva.
Tips och råd
Så kan du skydda dig mot naturskador:
• Ha en villaförsäkring. Kan skydda ditt hus om byggnaden utsätts för naturskador. I vissa fall ersätter den också skador på tomten. Men undersök vad som gäller för just din försäkring.
• Minska risken för översvämning. Se över dränering och kontrollera brunnar, ventiler och avlopp med mera. Förvara saker på hyllor och skaffa en dräneringspump om källaren ligger i ett utsatt läge.
• Stormsäkra huset. Kontrollera stora träd kring tomten och låt en expert besiktiga dem om du är osäker. Förvara lösa föremål inomhus. Se över tak.
Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.