Käpphästhoppare intog Malåborg

Att tävla med käpphästar har blivit en riktig innesport. I helgen ordnades det för första gången sådana tävlingar i Malå och det var en premiär som gav mersmak.

Fr v Cornelia Berglund, Lilly Stenlund, Iris Bertils, Elvira Johansson och Jenny Bohlin tog placeringarna ett till fem i 60-centimetersklassen.

Fr v Cornelia Berglund, Lilly Stenlund, Iris Bertils, Elvira Johansson och Jenny Bohlin tog placeringarna ett till fem i 60-centimetersklassen.

Foto: Anna Örnered

Malå2019-03-11 17:30
undefined
Elsa Örnered och käpphästen Totte tog hem första pris i 50-centimetersklassen vid helgens tävlingar på Malåborg.

Det var full fart över hindren när ett 40-tal barn och ungdomar från Malå, Norsjö, Skellefteå och Arvidsjaur samlades på Malåborg för att tävla med sina käpphästar.

Precis som i klassisk hästhoppning är det tidtagning och fel om ekipagen river eller vägrar. Deltagarna är indelade i olika klasser, där småttingarna hoppar över 30 centimeter och de lite äldre ska ta sig över hinder som är mellan 40 och 80 centimeter höga.

undefined
Fr v Cornelia Berglund, Lilly Stenlund, Iris Bertils, Elvira Johansson och Jenny Bohlin tog placeringarna ett till fem i 60-centimetersklassen.

– Det är verkligen ingen lek. Den som vill avfärda det här som trams borde prova att hoppa 80 centimeter i full fart med en käpphäst. Det hålls också SM-tävlingar nu, säger Michael Berglund från arrangörsklubben Far Out Pranksters.

Han berättar att det var hans dotter Cornelia Berglund och hennes kompis Elsa Örnered som kom på idén att ordna tävlingarna.

Syr själva

Båda två är inbitna hästtjejer som blev intresserade när de hittade en bok i ämnet där det även fanns mallar för hur man syr egna käpphästar.

Den som vill avfärda det här som trams borde prova att hoppa 80 centimeter i full fart med en käpphäst.

Därefter gick de ut på internet och hittade mycket mer. Nu syr de själva – precis som många andra av entusiasterna – de käpphästar som de tävlar med.

undefined
Jenny Bohlin visar hur det går till att flyga över ett hinder i full fart.

– Jag hjälpte Cornelia att sy den första. Sedan dess har hon säkert tillverkat tio stycken. De tillverkar träns, selar och allt, berättar Michael.

Det gör att han tycker att det här är en sällsynt bra hobby: under tillverkningen får ungdomarna utlopp för sin kreativa sida och när de tränar och tävlar får de massor av kondition.

Fortsättning

– Det här är ett riktigt trevligt tillskott till vår sportfauna, säger han.

Ett annat plus är att tävlingen hölls i Malåborg. Far Out Pranksters är en av föreningarna som jobbar för att fylla lokalerna med aktiviteter och då passade det här som hand i handske.

undefined
Under sportlovets sista helg samlades ett gäng entusiaster för att tävla med sina käpphästar.

Michael är glad över att allt flöt på så bra och att både tävlande och publik hittade hit. Det borgar också för en fortsättning.

– Jag kunde inte ha bett om en bättre start. Det här var inte de sista tävlingarna vi ordnar, säger han.

Började i Finland

Käpphästridning har funnits i många år men hobbyn började få ett uppsving i Finland omkring år 2010. Då blev allt fler ungdomar intresserade av att designa och tillverka sina egna käpphästar och så småningom började de även ordna träffar där de tävlade med hästarna.

Fenomenet spred sig sedan via internet till fler länder, bland annat Sverige, Danmark, Nederländerna, Storbritannien, USA och Ryssland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!