Jojken förde Jon Henrik från mörkret till ljuset

Renskötaren, artisten och politikern Jon Henrik Fjällgren har under stora delar av sitt liv brottats med psykisk ohälsa. Nu delar han med sig av sina erfarenheter för att ge andra människor som är nere i mörkret hopp om en ljusare framtid.

"När jag den gången jojkade på fjället gick solen upp och sträckte sig mot mig och min känsla var då att det finns någon som tror på mig. Den jojken blev min räddning", säger Jon Henrik Fjällberg.

"När jag den gången jojkade på fjället gick solen upp och sträckte sig mot mig och min känsla var då att det finns någon som tror på mig. Den jojken blev min räddning", säger Jon Henrik Fjällberg.

Foto: Lars Westerlund

Malå2021-11-11 20:30

På temakvällen om unga entreprenörer under näringslivsveckan i Malå uppträdde Jon Henrik Fjällgren och berättade om hur han gjort för att befria sig från de gamla skuggorna.

Till vardags är Jon Henrik Fjällgren renskötare i Mittådalens sameby i Härjedalen. Han är också framgångsrik sångare och jojkare och till exempel vann han Talang Sverige 2014. Han har flera gånger deltagit i Melodifestivalen och 2018 vann han Lets Dance med sin danspartner Katja Luján Engelholm.

På temakvällen berättade han emellertid inte om alla framgångarna utan om hur han med jojkens hjälp hanterat sin rotlöshet och vilsenhet i livet. Den psykiska ohälsan drev honom in i en mycket mörk period där tanken på självmord inte var främmande. 

– Musiken och speciellt jojken har alltid hjälpt mig när jag mått dålig, säger han.

Jon Henrik berättar om hur han vid ett tillfälle när ensam satt uppe på fjället tillsammans med sin hund och hade planer på att ge upp livet började jojka. Den jojk som då steg upp från hans hjärta döpte Jon Erik till Renskötarens jojk. Den och andra jojkar framförde han för åhörarna i Malå, tillsammans med Tobias Lundgren.

undefined
Jon Henrik Fjällberg och Tobias Lundgren framför en jojk på Malåborg.

– När jag den gången jojkade på fjället gick solen upp och sträckte sig mot mig och min känsla var då att det finns någon som tror på mig. Den jojken blev min räddning.

Jon Henrik Fjällgren är en mycket aktiv person. Förutom renskötseln och musikkarriären hinner han med att vara politiker i Sametinget och han arbetar på många olika sätt för utsatta människor. Speciellt brinner han för att hjälpa dem som lider av psykisk ohälsa.

– Varenda minut i mitt liv har en mening och jag vill sätta ett avtryck i världen så att mina barn ska minnas mig.

Han konstaterar att han själv inte haft det bästa stödet i livet.

– Därför har jag haft svårt att lita på folk, men det har jag börjat göra på senare tid.

Förra året gavs Jon Henrik Fjällgrens bok Månbarn ut där han berättar om sin livsresa från att som ettåring ha blivit bortadopterad från en bergsby i Colombia till en sameby i Sverige – från en ursprungsbefolkning till en annan och fram till den person han är idag.

– Jojken är mitt sätt att sprida det samiska arvet vidare och sprida min kärlek till den samiska musiken, avslutar Jon Henrik Fjällgren. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!