Malås främste snidare hyllades

Det tog 77 år innan Malås mest kända snidare och initiativtagare till hembygdsföreningen i Malå fick en egen dag. I lördags uppmärksammades Kniv-Elis, Elis Bergström, på Malå hembygdsgård och har numer ett eget rum uppkallat efter sig.

Stolta barnbarn till Kniv-Elis, Anna-Stina Bergström och Ulf Bergström i Kniv-Elis rum på hembygdsgården i Malå.

Stolta barnbarn till Kniv-Elis, Anna-Stina Bergström och Ulf Bergström i Kniv-Elis rum på hembygdsgården i Malå.

Foto: Anna Israelsson

Malå2022-06-19 17:00

Dessutom bjöds det på bildspel, folkmusik och tipsrunda. Fika, palt och bagarstugebröd fanns till försäljning. Men vem var då Kniv-Elis? Jo, Elis Gustav Bergström som han egentligen hette, föddes i slutet av 1800-talet i den lilla byn Kuorbevare i Malå kommun. I en tid då jord- och skogsbruket stod som det självklara yrkesvalet.

Men vid 18 års ålder drabbades Elis av scharlakansfeber och fick order av läkare att inte lyfta tungt.

undefined
Kniv-Elis barnbarn Anna-Stina Bergström visar Alva Morén några av Elis Bergströms egentillverkade knivar, verktyg och stämplar av renhorn.

– Han ansågs inte kunna bli någon direkt grovarbetare så han började en karriär som snidare och smed vilket i början inte sågs som ett riktigt yrke, berättar hembygdsföreningens ordförande Maggie Holmqvist och fortsätter:

– Men han visade att det gick alldeles utmärkt. Han blev så småningom både hovleverantör och erkänd världskonstnär.

Konsten att snida lärde sig Elis av samerna som vissa perioder bodde på gården. Då fick han lyssna, lära och öva. Skickligheten att smida lärdes upp av hans far. 

undefined
Under dagen fanns möjlighet till tipsrunda på hembygdsgården. Något som passade Leon Lundkvist, Leila Lundkvist och Enar Ljung perfekt.

Så i lördags var det dags att uppmärksamma Kniv-Elis, lyfta hans arbete och yrkesskicklighet, men även berätta att Elis Bergström var den som initierade hembygdsföreningens bildande 1945.

– Då hade han samlat ihop över 250 föremål från förfäderna på tidigt 1800-tal. Föremålen blev grunden till vårt nuvarande hembygdsmuseum, säger Maggie Holmqvist. 

undefined
Dagen till ära påbörjades en ny gästbok som nu ligger i Kniv-Elis rum på hembygdsområdet i Malå.

Även om det tog 77 år innan Elis Bergström fick en egen dag och ett eget rum på hembygdsområdet, så var det välkommet. 

– Han var en helt otrolig snidare och skapade alster som idag tillverkas av avancerade redskap och maskiner. Allt det gjorde han för hand, för över 100 år sedan. Det är mäktigt, kommenterar Bernt Renfors, knivsamlare från Långviken som visade en del av sin Kniv-Elis-samling under dagen.

undefined
”Första kniven jag fick tag i var på Jokkmokks marknad för över 30 år sedan, sedan dess har det blivit många fler föremål av Kniv-Elis” berättar Bernt Renfors, samlare av Kniv-Elis alster.

Nu finns alltså ett rum i Ytterbergsgården på hembygdsområdet, döpt till ”Kniv-Elis rum”. Där visas foton, hantverk, artiklar och föremål som alla rör Malås mest kända snidare.

– Foton har vi fått av Kniv-Elis barnbarn och en del föremål har vi tillfälligt lånat av kommunen, berättar Maggie Holmqvist.

– Det här är jätteroligt. Min mamma berättade ofta om morfar Elis, och föremålen och möbler från hans tid fanns i vårt hus när vi växte upp, berättar barnbarnet Ulf Bergström som tillsammans med sin kusin Anna-Stina Bergström klippte invigningsbandet till Kniv-Elis rum.

undefined
Inga-Britt Hultmar serverade palt till besökarna som också hade möjlighet att införskaffa fika och nybakat bagarstugebröd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!