Internationell utbildning om gruvor och miljö i Malå

SGU i Malå står som värd för en internationell utbildning om gruvor och miljö. Flera afrikanska myndigheter deltar i utbildningen som startar på måndag och finansieras av Sida.

Mycket av världens mineralproduktion och prospektering äger rum i afrikanska länder.

Mycket av världens mineralproduktion och prospektering äger rum i afrikanska länder.

Foto: Themba Hadebe

Malå2018-09-25 10:31
undefined
Mycket av världens mineralproduktion och prospektering äger rum i afrikanska länder.

För att öka kunskapen om gruvor och miljö i låg- och medelinkomstländer med en stark gruvnäring lanserar SGU i samarbete med Luleå Tekniska Universitet och Naturvårdsverket ett nytt internationellt utbildningsprogram.

– Utbildningen syftar till att öka kunskapen om gruvor och miljöfrågor hos myndigheter i Afrika, där en betydande del av världens mineralproduktion och prospektering äger rum, säger Mattias Fackel, projektledare på SGU.

Programmet har i en första omgång valt ut deltagare från Zambia, Tanzania, Etiopien och Kenya. Deltagarna består i huvudsak av inspektörer, geologer och andra som arbetar med tillsyn och prövning av gruvverksamhet.

Utbildningen sker under tre veckor i oktober i Malå, där föreläsningar varvas med fältbesök i de många gruvorna i närheten. Efter utbildningen ska deltagarna genomföra förändringsprojekt i sina hemländer.

Projekten presenteras efter tio månader vid en regional konferens i en av de deltagande länderna.

– I Sverige har vi haft gruvor i flera hundra år. Här finns både bra och dåliga exempel att visa. Malå är en perfekt plats att hålla en sådan här utbildning på, säger Mattias Fackel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om