Intensiva tävlingar under Samehelgen i Malå

Under Samehelgen i Malå genomfördes traditionsenligt en kombinerad tävling i lassokastning och luftgevärsskytte. Det ska börjas i tid och de yngsta deltagarna var bara två år.

Aigin Pilto, Svaipa och Joel Emanuelsson, Ran, under avgörandet i klassen 13-17 år. Segrade gjorde Joel.

Aigin Pilto, Svaipa och Joel Emanuelsson, Ran, under avgörandet i klassen 13-17 år. Segrade gjorde Joel.

Foto: Lars Westerlund

Malå2024-08-18 18:00

Nyheten i korthet

  • Traditionsenliga tävlingar i lassokastning och luftgevärsskytte ägde rum under Samehelgen i Malå. Bland deltagarna fanns alla åldrar, med de yngsta vid två års ålder.
  • Börje Stenlund från Malå sameby var nöjd med deltagandet, men påpekade att fler barn och ungdomar behövs i framtida tävlingar.
  • Under helgen passade besökarna även på att studera byggandet av en traditionell skogssamisk kåta, ett projekt som dokumenteras för film.

– Astrid var med redan som ettåring men då var hon ganska grinig, berättar Astrid Lidströms mamma Stina Granberg som kastat lasso så länge hon minns. Bland annat har hon vunnit ett SM-guld.

Den här gången var Astrid, som kommer från Arvidsjaur, mer seriös i lassokastandet och log brett efter varje kast.

undefined
Oskar Lidström och Stina Granberg coachar dottern Astrid Lidström.

Börje Stenlund, konferencier under tävlingen och  själv tävlande för Malå sameby, konstaterar att för att lyckas i tävlingen för de vuxna krävs det ganska mycket styrka i kastarmen för att lyckas bra.

– Där är avståndet 15 meter så det är ganska långa kast som krävs, berättar han.

undefined
Den nybyggda kåtan i Lappstan i Malå.

Börje är mycket nöjd med uppslutningen både bland tävlande och publik.

– Fast vi hade lite mindre barn och ungdomar som ställde upp i år så vi måste bli bättre med rekryteringen, säger Börje Stenlund.

undefined
Sissla Rannerud, Sanna Stenvall, Henning Länta och Saga Valberg, samtliga från Malå tävlade i klassen 8-12 år. Vinnare i klassen blev Saga.

I tävlingen kan man få 50 poäng i skytte och lika många poäng i lassokastningen.

– Men ännu är det ingen i tävlingens historia som fått 100 poäng. Speciellt i skyttet med luftgevär är det svårt att lyckas fullt ut, berättar Svante Ness,  en i teamet bakom arrangemanget. 

undefined
Börje Stenlund och Svante Ness var två av dem som arbetade med tävlingen. Svante blev etta i herrklassen och Börje kom på andra plats.

Det rådde en god och uppsluppen stämning både bland de tävlande och publiken. Men bakom detta fanns det också vilja att vinna.

– Jag tävlar bland annat mot mina släktingar så visst är en prestigefylld kamp mellan oss, säger Börje och skrattar.

undefined
Ann-Therese Ek och lassokastaren Aili Ek från Malå som tävlade i klassen 4-7 år.

Att träffas den tredje helgen i augusti är en gammal tradition. I Malå fanns från 1890-talet en kyrkstad bestående av ett större hus med 21 rum och två mindre hus. De brann ned 1909.  När Lappstan ställts i ordning 1967 fanns det återigen en bestämd plats att mötas på. 

Under Samehelgen passade många på att studera den nya skogssamiska kåtan som Jörgen Stenberg och Magnus Antaris Tuolja bygger med traditionella metoder och verktyg i Lappstan och som det görs en dokumentärfilm om.

undefined
Renhornen som det gäller att träffa.

I Lappstan i Malå finns 19 timmerkåtor och 20 härbren.

– Många av dem är i behov av renovering men det skulle kosta mycket pengar att göra detta, konstaterar Börje Stenlund.

undefined
Pokaler fick vinnarna i de olika klasserna.

Samehelgen arrangerades av Malå sameförening och förutom tävlingarna genomfördes en gudstjänst under söndagen i Lappstan.

Vinnare i tävlingarna blev: 0-3år, Niilas Ek, Malå, 4-7, Vilma Valberg, Malå, 8-12, Saga Valberg, Malå, 13-17, Joel Emanuelsson, Ran, Turist/veteran, Tomas Stenlund, Malå, Damer, Hilda Granberg, Östra Kikkejaure, Herrar, Svante Ness, Malå.

undefined
Anna-Sara Rannerud, Hanna Stenlund och Kenneth Stenberg flyttar hornen till rätt avstånd för nästa klass.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!