Inget utsiktstorn i Malå i sommar

Utsiktstornet i Malå kommer inte att byggas i sommar. Bygglovsansökan lämnades in sent och var inte komplett, dessutom ska utformningen av tornet ändras.

Så här såg det ut när infarten vid Nölviken byggdes om i fjol. Kommunen vill komplettera infarten med en utsiktsplats men den blir inte klar i sommar.

Så här såg det ut när infarten vid Nölviken byggdes om i fjol. Kommunen vill komplettera infarten med en utsiktsplats men den blir inte klar i sommar.

Foto: Lennart Enkvist

Malå2020-06-29 18:00

I början av april berättade Norran att Malå kommun tänker bygga en utsiktsplats med parkering, bänkar och utsiktstorn vid den nya infarten vid Nölviken.

Tanken är att Entré Malå ska bli porten till Malå och att kommunen ska genomföra projektet tillsammans med det lokala näringslivet.

Då var målet en byggstart i maj och att allt skulle stå klart i mitten av sommaren. Men så blev det inte. 

Bygglovsansökan skickades in först i slutet av maj och behandlades av miljö- och byggnämnden för ett par veckor sedan. Då blev beslutet att återremittera ärendet till nästa sammanträde.

Det innebär att ett beslut om bygglov tidigast kan fattas i mitten av september.

Enligt Sam Venngren (S), ordförande i Malås och Norsjös gemensamma miljö- och byggnämnd, gick det inte att fatta något beslut på det underlag som kommit in. Bland annat saknades ett nyttjanderättsavtal med fastighetsägaren Sveaskog.

– Utformningen på byggnaden var en skiss. Det är bra om vi ställer samma krav på kommunen som på privatpersoner, säger han.

undefined
”Det vore trevligt att få till stånd det här men det måste ske på rätt sätt”, säger miljö- och byggnämndens ordförande Sam Venngren.

Anna-Karin Horney, enhetschef vid Malå kommuns utvecklingsavdelning och projektledare för Entré Malå, säger att ärendet har dragit ut på tiden av olika skäl. Först satte sjukdom stopp för det planerade andra samrådet med den samiska förvaltningskommunen, och när mötet sedan hölls resulterade det i att utformningen av tornet ska ändras.

I stället för en gruvlave, som var den ursprungliga idén, blir det nu ett traditionellt fågeltorn. Detta eftersom en gruvlave kan ses som ett motstående intresse gentemot de samiska.

Samtidigt är planen att tornet blir något lägre, sju meter högt i stället för nio.

– Jag tycker att det är viktigt att lyssna. Därför har vi bestämt oss för att ta ett omtag, säger Anna-Karin Horney.

Hon tycker att det låter konstigt att avtal med Sveaskog saknas, då det skulle ha skickats in för länge sedan. Efter att ha kollat upp saken återkommer hon med ett avtal som signerats av kommunchefen, tillika kommunens firmatecknare, dagen innan miljö- och byggnämndens sammanträde.

Anna-Karin Horney säger att alla förberedelser är gjorda för att sätta upp tornet och att såväl skylten som utsmyckningen och grillplatsen har beställts:

– Allt är förberett.

Så du utesluter inte att utsiktstornet kommer att byggas i år?

– Nej. För nu blir det en mycket enklare lösning när det är ett traditionellt fågeltorn som ska byggas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!