Inflyttare till Malå lovordar mottagandet

Många människor från andra länder väljer nu att flytta till Malå och det gäller att kunna ta emot dem på ett bra sätt. Ett förslag under ett dialogmöte, som genomfördes under näringslivsveckan, var att byta slogan till ”Kommunen med de vänligaste människorna”.

Några av deltagarna på dialogmötet. Från vänster: Ann-Helen Bågesund Marklund, Eija Kjäll, Oskar Sjölund, Gregor Waclaw och Jonny Önnerlöv.

Några av deltagarna på dialogmötet. Från vänster: Ann-Helen Bågesund Marklund, Eija Kjäll, Oskar Sjölund, Gregor Waclaw och Jonny Önnerlöv.

Foto: Lars Westerlund

Malå2021-11-12 07:30

I panelen på mötet ,som arrangerades av Företagarna, fanns både företrädare från Malå kommun och från företag som är aktiva inom kommunen.

Aleksandra Simanovskaya, som arbetar vid utvecklingsavdelningen vid Malå kommun, konstatera att Malå växt med 15 personer hittills i år.

– Många av dem som flyttar hit kommer från övriga Europa och även från andra länder. Nu gäller det att vi alla som bor och verkar här blir ännu bättre ambassadörer för Malå, säger hon.

undefined
Gregor Waclaw, tandläkare vid Folktandvården i Malå, berättar att när han flyttade till Malå kändes det lika exotiskt som att komma till Sydafrika

Gregor Waclaw, tandläkare vid Folktandvården i Malå, berättar att när han flyttade till Malå kändes det lika exotiskt som att komma till Sydafrika. Rötterna har Gregor i Polen. Han har tidigare bott i Östergötland och de senaste tio åren har han arbetat utomlands.

–Jag har aldrig träffat på lika vänliga människor som Malåborna. Jag tycker att kommunen borde byta slogan till ”Kommunen med de vänligaste människorna”.

Ann-Helen Bågesund Marklund, som driver Marklunds Mäkleri, vilka specialiserat sig på att sälja fastigheter på landsbygden, berättar att 75 procent av de förfrågningar som de får på gårdar utanför de lite större samhällena i inlandet kommer från övriga Europa och andra delar av Sverige.

undefined
Ann-Helen Bågesund Marklund berättar att 75 procent av de förfrågningar som de får på gårdar utanför de lite större samhällena i inlandet kommer från övriga Europa och andra delar av Sverige.

– Dessa söker efter en annan vardag utanför storstäderna. Min senaste fastighet som jag sålt i Malå kommun ligger i Håptjärnliden. Det är två tyska pensionärer som ska bo där. Med sig har de sin son som är snickare och som ska fixa till huset, berättar hon.  

Karin Fällman Stenlund, verksamhetsledare vid Gold of Lapland, passade på att avslöja att de inom kort kommer att etablera ett kontor i Malå. 

– Tjamstan är ett område där det finns fantastiska möjligheter. Det som nu skulle behövas i Malå är ett Visitors Center. Kommunen borde också stärka sin strategi när det gäller inflyttning, menar hon.

Oskar Sjölund, studie- och yrkesvägledare i Malå, hakade på strategitänket. Han anser att kommunen bör sätta mål på hur mycket befolkningen ska växa och sedan basera planeringen av det som behövs i form av exempelvis infrastruktur, bostäder och förskolor efter detta mål.

undefined
Karin Fällman Stenlund, verksamhetsledare vid Gold of Lapland, passade på att avslöja att de inom kort kommer att etablera ett kontor i Malå.

Oskar berättade också att det är mycket på gång nu när det gäller möjligheter till utbildningar i Malå. 

– Denna utbildningsbukett handlar både om yrkesutbildningar inom vux och på gymnasienivå. Nu måste vi kroka arm med arbetslivet och för att ordna mer praktikplatser, vilket det kommer att behövas mer av, säger Oskar Sjölund.

Jonny Önnerlöv, vd på Meni, Malå Energi-och Industri, konstaterar att det idag är fullt i deras industrihus och att när det nerbrunna industrihuset är uppbyggt kommer den hyresgäst som tidigare fanns där att behöva hela huset.

– Om pengarna fanns skulle det naturligtvis vara på sin plats att bygga ytterligare ett industrihus, menar han. 

undefined
Oskar Sjölund berättade också att det är mycket på gång nu när det gäller möjligheter till utbildningar i Malå.

Under kvällen diskuterades det också en hel del om kompetensbehovet inom industrin där Örjan Larsson, HR-chef på Hultdins och Setra Malås platschef Marlene Bergström berättade om vad som händer på den fronten i deras företag.

Dessutom kom det fram flera förslag på hur Malå kan utvecklas. Det handlade om allt från att det behövs en automatisk biltvätt till att samhället måste skyltas upp bättre och att det borde startas en barnmorskeutbildning här.

Tjamstan

Tjamstan är ett  område för skidor, skoter, friluftsliv och äventyr på snö. Här finns 5 liftar, 10 nedfarter, offpist och alpinåkning för hela familjen. Skoterleder passerar vid foten av berget och går upp på toppen. Här finns miltals med längdskidspår och vita vidder för turåkning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!