Hot och möjligheter för träindustrin i Västerbotten

Det går bra för träindustrin i Västerbotten men det finns utmaningar som måste tacklas så att vidareförädlingen kan öka. Det handlar om allt från tillgång till råvara till att bli mer synliga.

I rapporten konstaterar Cecilia Wahlberg Roslund att framtiden för branschen ser ljus ut, men om man tittar på träindustrins värdekedja finns det förbättringspotential.

I rapporten konstaterar Cecilia Wahlberg Roslund att framtiden för branschen ser ljus ut, men om man tittar på träindustrins värdekedja finns det förbättringspotential.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Malå2022-05-30 20:00

Västerbottens regionala skogsprogram genomförde nyligen ett webinarium om träindustrins utmaningar och möjligheter. Diskussionerna som fördes under webinariet behandlade de slutsatser som kommer fram i rapporten ”Från skog till träförädling – träindustrins värdekedja i Västerbotten”. Denna rapport, som Norran tidigare berättat om, hade Västerbottens regionala skogsprogram beställt av Malåkonsulten Cecilia Wahlberg Roslund. I rapporten konstaterar hon att framtiden för branschen ser ljus ut, men om man tittar på träindustrins värdekedja finns det förbättringspotential. 

undefined
"Jag tror mycket på positiva effekter från ”Den gröna given” där EU åtagit sig att uppnå klimatneutralitet senast till år 2050", säger . Daniel Wilded.

Panelen som deltog på webinariet var eniga om att det krävs mer vidareförädling.

– Det finns möjligheter runt varje hörn. Det är fantastiskt trevligt att få arbeta i en framtidsbransch, säger Daniel Wilded, försäljningschef hos Masonite Beams.

Linda Nyström, vd för Skogstekniska klustret, betonade att det verkligen gäller att tänka till vad råvaran kan användas till. 

– Här kan nya digitala lösningar hjälpa till med att sortera virket på ett bättre sätt, konstaterar hon.

undefined
Anders Nordmark betonar att dagens sågverk måste vara mycket rationella för att kunna vara lönsamma.

I Cecilia Wahlberg Roslunds rapport konstateras att det finns ett växande intresse för trähusbyggande men att förädlingsföretagens expansion hämmats av svårigheter med råvaruleveranser då sågverkens export ofta prioriterats och konkurrerat ut de regionala köparna. Vidare lyfter hon fram att en utmaning för snickeri- och möbelföretagen är att få köpa högkvalitativ, extratorkad västerbottnisk furu vilket inte prioriteras hos sågverken.

Anders Nordmark, teknisk direktör vid Setra, betonar att dagens sågverk måste vara mycket rationella för att kunna vara lönsamma.

– Därför krävs det storskaliga lösningar, vilket innebär att vi har svårt att kunna leverera till de riktigt små träindustrierna, berättar han.

undefined
Lars Engman ser en positiv trend med söner och döttrar som väljer att ta över sina föräldrars träindustrier.

Under webinariet diskuterades det också om hur man ska kunna stärka bilden av träbranschen.

– Det gäller för oss att på ett bra sätt kunna visa upp att vi arbetar med ett hållbart system, säger Linda Nyström.

– Jag har sett att folk som söker jobb hos oss faktiskt har bra koll på detta och att intresset för att arbeta inom vår bransch ökar, inflikar Anders Nordmark.

Lars Engman, vd för Träbransch Norr, ser en positiv trend med söner och döttrar som väljer att ta över sina föräldrars träindustrier.

– Ett sådant positivt exempel är familjeföretaget Vindelåns snickeri i Rusksele som i år firar sitt 100-årsjubileum. De har utvecklats under tre generationer och drivs nu av den fjärde, berättar han.

undefined
Linda Nyström, vd för Skogstekniska klustret, betonar att det verkligen gäller att tänka till vad råvaran kan användas till.

Han konstaterar att ett stort problem för mindre träindustrier i inlandet är tillgången till kapital för investeringar, liksom kompetensförsörjningen.

Erik Eliasson, marknadschef vid Norra Timber, pekade på att man inom EU har en ganska skev bild av skogsbruket i Norden.

– Många belgare och holländare ser skogen som en del i en park där man kan ha en picknick. EU och unionens förslag till en ny skogsstrategi är oroande. Här gäller det för oss inom branschen att visa vad vi tycker, menar han.

undefined
Träindustrin i Västerbottens län bidrar med intäkter på cirka 6–7 miljarder kronor årligen.

Daniel Wilded har en mer positiv framtidsbild när det gäller EU.

– Jag tror mycket på positiva effekter från ”Den gröna given” där EU åtagit sig att uppnå klimatneutralitet senast till år 2050. Här kommer det att komma initiativ mot att alla produkter ska kunna jämföras ur ett klimatperspektiv och då ligger träprodukterna mycket bra till, säger han.

Träindustrins omsättning

Träindustrin i Västerbottens län bidrar med intäkter på cirka 6–7 miljarder kronor årligen, fördelat på de stora sågverken med cirka 3–4 miljarder kronor,  förädlingsindustrins aktiebolag cirka 2,5 miljarder kronor, enskilda firmor, handels- och kommanditbolag cirka 46–99 miljoner kr. Cirka 230 företag i alla storlekar skapar sysselsättning i länets alla kommuner.

Källa: Rapporten "Från skog till träförädling – träindustrins värdekedja i Västerbotten”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!