Med närmare hundra anställda är Setra en av Malås största privata arbetsgivare och ett företag som tydligt sätter sin prägel på samhället. Det är också en industri med en lång och händelserik historia.
Föregångaren Malå Trä grundades av Evald Eriksson 1946. Från början var det ett utpräglat familjeföretag där även sonen Allan, idag 88 år, och hans bröder och svåger var med.
Allan Erikssons bana inom industrin blev lång. Han valde även att stanna kvar i ledningen när Assidomän köpte upp Malå Trä i mitten på 1970-talet. Där blev han kvar till 1991.
Råvarubrist
Genom årtiondena har det hänt mycket. Från början var bristen på råvara ett stort problem.
– Pappa köpte skog och såg till att det fanns råvara. Han hade jobbat i skogen och hade kontakt med en skogvaktare som erbjöd skogsfastigheter, berättar Allan.
Själv arbetade han mycket mot marknadssidan. Han brann för att utveckla produkter och göra affärer, inte minst med Norge:
Det var 120–130 anställda när vi slutade. Det är värdefullt för en liten bygd.
– Jag satsade väldigt mycket på Nordnorge. Ofta anpassade vi oss till deras längder, de var väldigt tacksamma och vi lärde känna norrmännen väl.
Nya produkter
Företaget var också tidigt ute med vidareförädling. Malåpanel var ett exempel, Malågolvet ett annat.
I och med det skapades också fler arbetstillfällen.
– Det var 120–130 anställda när vi slutade. Det är värdefullt för en liten bygd, konstaterar Allan.
När familjeföretaget såldes till statliga Assidomän – som senare blev Setra Group – valde Allan att stanna kvar. Han berättar att verksamheten i mångt och mycket fortsatte på samma sätt efter ägarbytet.
Milstolpar
För ungefär 15 år sedan skrev Allan en bok om företaget och träindustrins utveckling i Malå. Den innehåller minnen, milstolpar och även en hel del fotografier och tidningsartiklar från när det begav sig.
Nu har han gett ut boken på nytt, mest för att ge till barnbarnen.
– Det är viktigt att bevara historien. Att lyfta fram trävaror och dem som varit med, tycker Allan.
Men det är också en historia som i högsta grad lever vidare. Inte bara på Setras industriområde i Malå.
Arvet förs vidare
Allan, som kommer från en släkt där de flesta på ett eller annat sätt har sysslat med trä och företagande, får även se arvet föras vidare till nästa generation.
Barnen arbetar med trä i olika former: Gunilla arbetade på Setra, Pehr arbetade tidigare på Setra och nu för en annan sågverkskoncern i utlandet och Annika driver Allinwood, ett företag som Allan var med och startade.
Som en röd tråd genom allt går stoltheten för trä, vidareförädling och Norrland och glädjen att skapa och utveckla.
– Trä har varit pappas liv och det har smittat av sig. Han är pensionerad men passionerad, säger Annika.