Grönt ljus för fjärrundervisning i Malå

Malå kommun säger ja till avtalet med Skellefteå om fjärrundervisning på gymnasiet. Förutom att eleverna på vissa högskoleförberedande program erbjuds att läsa första året på hemmaplan blir det även möjligt att gå en gymnasial lärlingsutbildning med alla tre åren i Malå.

Utbildningarna erbjuds från och med nästa höst. Årets niondeklassare är alltså de första som får söka.

Utbildningarna erbjuds från och med nästa höst. Årets niondeklassare är alltså de första som får söka.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Malå2021-11-29 19:30

Som Norran tidigare berättat har Skellefteå, Norsjö, Malå, Sorsele och Arjeplog i flera år planerat för ett samarbete kring fjärrundervisning på gymnasiet.

Skellefteå kommun har redan sagt ja till avtalet och vid måndagens sammanträde gick Malå kommunfullmäktige på samma linje.

Upplägget innebär att inlandseleverna på fyra högskoleförberedande program erbjuds att gå första året i ett klassrum på hemorten för att sedan gå årskurs två och tre i Skellefteå.

Dessutom blir det möjligt att söka till sju olika yrkesprogram inom gymnasial lärlingsutbildning där eleverna går alla tre åren i Malå.

Erik Lindblom, skolchef i Malå, tycker att det känns bra att kunna erbjuda eleverna det här. Samtidigt betonar han att inga dörrar stängs för den som vill gå en mer traditionell gymnasieutbildning.

– Det blir ytterligare en valmöjlighet, ytterligare ett alternativ, säger han.

På en gymnasial lärlingsutbildning tillbringar eleverna ungefär halva studietiden på ett eller flera företag, medan den andra halvan tillbringas i klassrummet – i Malås fall på lärcentrum.

Då måste det också finnas lärlingsplatser, något som Erik Lindblom inte tror ska bli något större problem i Malå. Han berättar att de företag och kommunala verksamheter som han varit i kontakt med har varit väldigt positiva.

Många ser det som en möjlighet att lösa den framtida kompetensförsörjningen.

– Det kan vara ett sätt att behålla kompetensen lokalt. Om man går tre år i Malå och har hela den praktiska delen på ett Malåföretag så ökar förutsättningarna att få jobb och bo kvar jämfört med om man till exempel har praktiken i Skellefteå, säger Erik Lindblom.

Utbildningarna

Högskoleförberedande program som ska anpassas för fjärrundervisning:

* Samhällsvetenskapsprogrammet

* Ekonomiprogrammet

* Teknikprogrammet

* Naturvetenskapsprogrammet

Gymnasial lärlingsutbildning, yrkesprogram och inriktningar:

* VVS- och fastighetsprogrammet – inriktning VVS

* Barn- och fritidsprogrammet, inriktning barnskötare

* Industriprogrammet

* Handels- och serviceprogrammet

* Bygg- och anläggningsprogrammet – inriktning husbyggnad

* Hotell- och turismprogrammet

* Restaurang- och livsmedelsprogrammet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!