Gustavsson ser ut att bli kvar – partikamrater lämnar

Vänsterpartiet, Malålistan, Liberalerna och Moderaterna har träffat en överenskommelse om hur Malå ska styras. En överenskommelse som innebär att Lennart Gustavsson (V) fortsätter som kommunalråd. Men för hans parti ser priset ut att bli högt – sex av åtta vänsterpartister i fullmäktigegruppen har för avsikt att lämna partiet och fullmäktige.

En tankfull Lennart Gustavsson vid Malås senaste kommunfullmäktige. Den 5 december är det valfullmäktige, då ska posterna fördelas.

En tankfull Lennart Gustavsson vid Malås senaste kommunfullmäktige. Den 5 december är det valfullmäktige, då ska posterna fördelas.

Foto: Lennart Enkvist

Malå2022-11-22 07:00

Vänsterpartiet blev största parti i kommunvalet i Malå och Lennart Gustavsson fick i särklass flest personröster. Ändå är det långt ifrån frid och fröjd i partiet.

I stället har det uppstått en spricka, där flera av partiets företrädare är kritiska till Lennart Gustavssons sätt att leda.

Det har skapat osäkerhet kring om han har partiet bakom sig och i förlängningen vilken konstellation som ska styra kommunen.

Till saken hör också att valets näst största parti och den mest naturliga samarbetspartnern Socialdemokraterna har meddelat att de gärna samarbetar med V, men inte stödjer Lennart Gustavsson som kommunstyrelsens ordförande, KSO.

Turbulensen har blivit ett stort samtalsämne i Malå. Den har även lett till att det har startats en namninsamling till förmån för Lennart Gustavsson, med budskapet att många har lagt sin röst på V för att han ska fortsätta som kommunalråd och att de känner sig lurade om det inte blir så.

Men nu tyder det mesta på att han får fortsatt förtroende. V har nämligen gjort upp med de tre borgerliga partierna om en valteknisk samverkan som bland annat innebär att Lennart Gustavsson nomineras till KSO. Ett uppdrag som han kommer att dela med Liberalernas Cecilia Festin Stenlund.

Enligt överenskommelsen ska Lennart Gustavsson ha ordförandeposten och Cecilia Festin Stenlund vice ordförandeposten 2023 och 2024. Under 2025 och 2026 byter de plats, vilket alltså innebär att Cecilia Festin Stenlund träder in som KSO.

undefined
Petter Hultdin tänker lämna partiet och fullmäktige.

Nomineringen av Lennart Gustavsson kommer också att få stöd av vänsterpartisterna i fullmäktige, enligt Petter Hultdin, ett av partiets toppnamn.

– Vi tänker rösta på honom som KSO. Ryktena och dreven som varit har varit helt onödiga, säger han.

Men det betyder inte att han är nöjd med överenskommelsen. Dels är det bara en valteknisk samverkan, utan någon politisk inriktning.

Men framförallt är han kritisk till hur oppositionen behandlas. Uppgörelsen innebär att de fyra samarbetspartierna lägger beslag på både ordförande- och vice ordförandeposterna, vilket enligt Petter Hultdin gör det omöjligt att bedriva opposition.

– Det är ett angrepp på demokratin och inget jag vill medverka till, säger han.

Petter Hultdin är en av dem i fullmäktigegruppen som haft svårt i samarbetet med Lennart Gustavsson. Han beskriver det som att han har förtroende för kommunalrådet, men upplever inte att det är ömsesidigt gentemot honom och andra i partigruppen.

Ett exempel är när listan inför valet skulle fastställas och valberedningen la fram sitt förslag:

– Då kom han med en egen lista. Han ville ha med folk från sitt eget lag. Då visar man inget jättestort förtroende för valberedningen.

Nu har han bestämt sig för att lämna partiet och inom kort även kommunfullmäktige. Och han är inte ensam.

Enligt Petter Hultdin är det åtta personer som har sagt att de ska lämna partiet. Sex av dem är med i fullmäktige, vilket innebär att huvuddelen av fullmäktigegruppen försvinner.

– Det är ingen som tycker att det är roligt, det känns som ett svek mot väljarna. Men vår bedömning är att det skulle vara ett större svek att sitta kvar.

Lennart Gustavsson säger att det är beklagligt att de känner som de gör, och att det känns ledsamt att valframgången inte förvaltas på ett bättre sätt. Framförallt gentemot väljarna.

Samtidigt vill han betona att det inom partiet finns ett stöd för den linje som nu har förhandlats fram:

– På medlemsmöten och kommungruppsmöten har det varit en hyfsat klar majoritet. Det har också varit ganska välbesökta möten.

När det gäller oppositionens möjligheter att påverka tror inte Lennart Gustavsson att den här modellen är så ovanlig historiskt sett, varken i Malå eller i andra kommuner.

Han pekar också på att majoriteten är beredd att avstå 20 procent av tiden som KSO till oppositionen.

Lennart Gustavsson delar inte Petter Hultdins uppfattning om att han skulle sakna förtroende för valberedningen eller andra i partiet.

– Jag kom med ett antal nya namn, jag tog inte bort några. Jag ville bidra till att vi fick en längre lista, det kan vara bra att ha. Det är inte att ifrågasätta valberedningen, säger han.

Vad har du för ansvar för den uppkomna situationen?

– Jag har naturligtvis ett ansvar för den uppkomna situationen, likväl som många andra. Kritiken om bristande förtroende är jag medveten om.

– Vad som inte riktigt går in hos mig är att V fick ett starkt stöd och blev största parti i Malå, då måste det finnas ett förtroende hos medborgarna. Saker hänger inte riktigt ihop.

Distriktet om sprickan

V i Malå har tagit hjälp på riks- och distriktsnivå för att försöka lösa knutarna. Så här säger distriktsordföranden Daniel Johansson om läget:

”Jättesvårt att sätta fingret på vad det beror på. Men det kostar på att styra. Det kan också bli så när väldigt drivna människor samlas, ibland driver man åt olika håll.”

”Nu gäller det att försöka bygga upp förtroendet, både inom partiet och mot medborgarna. V i Malå gjorde ett otroligt bra val, det behöver man se och ta ansvar för.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!