Generaldirektören ska spendera mer tid i Malå

Anneli Wirtén, generaldirektör för Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, ska efter att pandemin blåst över kontinuerligt tillbringa en större del av sin tid ute på de olika kontoren i landet. Så när hon kommer till Malå hoppas generaldirektören finnas där några dagar i sträck.

"Jag kommer ursprungligen från Luleå så jag har en mycket bra känsla för norra Sverige", säger Anneli Wirtén

"Jag kommer ursprungligen från Luleå så jag har en mycket bra känsla för norra Sverige", säger Anneli Wirtén

Foto: SGU

Malå2022-02-14 06:15

– Jag hann bara arbeta som generaldirektör i en vecka innan pandemin bröt ut så jag har under de här två åren bara besökt Malå två gånger. Men nu ska det bli ändring på den saken. Det är viktigt att jag som generaldirektör kan lyssna in vad som händer där, berättar Anneli Wirtén för Norran.

SGU har sitt huvudkontor i Uppsala och har förutom i Malå även enheter i Lund, Göteborg och Luleå.

– Jag kommer ursprungligen från Luleå så jag har en mycket bra känsla för norra Sverige, säger Anneli Wirtén som numera bor i Jönköping. Mellan 2011 och 2019 var hon nämligen länsråd på Länsstyrelsen i Jönköpings län samt även tillförordnad landshövding under två perioder.

undefined
I Malå finns ett borrkärnearkiv som är det största av sitt slag i Europa.

SGU är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige. De har till uppgift att tillhandahålla geologisk information för samhällets behov. I Malå har de haft ett kontor sedan 1940-talet. Här finns sedan början av 1990-talet SGU:s mineralinformationskontor och borrkärnearkivet som är det största av sitt slag i Europa.

– De fem medarbetarna som arbetar här är mycket kompetenta har en nyckelroll när det gäller att skapa goda förutsättningar för gruv- och prospekteringsbolag att hitta mineralfyndigheter.

Anneli Wirtén berättar att även en specialist som egentligen tillhör en annan enhet, men som bor i närheten, arbetar på kontoret i Malå.

– Det fungerar alldeles utmärkt och jag ser det som en spännande utveckling, att vi får ett större geografiskt rekryteringsområde. 

undefined
SGU:s mineralinformationskontor i Malå. Huvudkontoret ligger i Uppsala, dessutom finns SGU i Luleå, Göteborg och Lund.

Hon konstaterar att under pandemin har antalet prospekteringsärenden minskat.

– Många av prospekteringsbolagen är utländska och minskningen beror till bland annat på att det varit svårt att ta sig hit på grund av restriktionerna under pandemin. Men när dessa lättar tror jag att vi kommer att se en ökning igen. Just nu utreds också prövningsprocesser och regelverk, vilket jag tror kommer att öka intresset ytterligare, säger Anneli Wirtén.

Hon betonar att råvaruförsörjning av metaller och mineraler är mycket viktigt för Sverige och Europa.

– För den gröna omställningen behövs många av de mineraler som finns i vår berggrund. I Sverige har vi stora fyndigheter även på platser som inte tidigare haft gruvdrift där det finns ett motstånd mot den. Det är viktigt att vi svenskar får ökad förståelse varför ökad utvinningen av mineraler är nödvändig. 

undefined
Anneli Wirtén konstaterar att under pandemin har antalet prospekteringsärenden minskat.

Anneli Wirtén menar att den svenska mineralutvinningen också är en solidaritetsfråga.

– Ska vi i Sverige ta ansvar för vår egen utveckling och miljöteknik genom att utvinna de tillgångar vi själva har? I Sverige har vi en starkare miljö- och arbetslagstiftning samt använder bättre miljöteknik jämfört med många länder som vi importerar ifrån.

Tillsammans med Energimyndigheten och Naturvårdsverket är SGU  med i ett samarbetsprojekt om hur de tillsammans ska bidra till Sveriges del i den europeiska värdekedjan när det gäller batteritillverkning. 

– Mineraler är nödvändiga för batterivärdekedjan och de behöver brytas på ett hållbart sätt.

undefined
SGU:s borrkärnearkiv i Malå.

SGU fick i fjol ett regeringsuppdrag där de tillsammans med Naturvårdsverket ska undersöka gruvavfall och utreda potentialen i utvinning av mineral och metaller ur sekundära mineralresurser. Resultaten från den undersökningen ska vi presentera i en rapport som lämnas till regeringen.

SGU:s vision

Visionen för SGU är att Sverige har en hållbar samhällsutveckling. Mark- och vattenområden används och utvecklas för de ändamål de är bäst lämpade. Mineralnäringen och andra naturresursbranscher är livskraftiga och ansvarstagande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!