Påtvingad invigning med pompa och ståt

Guidade turer, ballonger till barnen och operasångare som uppträtt på några av de största scenerna i världen. Malå kommun slog på stora trumman när det nygamla reningsverket invigdes.

Mattias Flodin och Helena Larsson visade besökarna runt i anläggningen och berättade om de olika stegen i avloppsreningen.

Mattias Flodin och Helena Larsson visade besökarna runt i anläggningen och berättade om de olika stegen i avloppsreningen.

Foto: Lennart Enkvist

Malå2021-09-05 09:00

Egentligen var det en invigning som kommunen hade velat slippa. Som Norran tidigare berättat är orsaken till de stora ombyggnationerna ett EU-krav som formellt har riktats mot Sverige, men i grund och botten mot Malå och några andra kommuner, som inte anses leva upp till EU:s regler för avloppsrening.

Totalt har investeringen i ny biologisk rening gått på närmare tio miljoner kronor, pengar som Malå kommun helst hade lagt på annat.

undefined
Jacqueline Miura ochJohn Daszak har uppträtt på många stora scener, men aldrig i ett reningsverk.

Men när anläggningen ändå skulle invigas så gjordes det ordentligt. Innan bandet klipptes uppträdde operasångarna Jacqueline Miura och John Daszak, som har sjungit på några av de största scenerna i värden.

Har ni uppträtt i ett reningsverk förr?

– Nej, jag har uppträtt på Metropolitan i New York och Covent Garden i London och Jacqueline i Paris. Men aldrig på ett sådant här ställe, säger John Daszak, med ett brett leende.

– Det var förvånansvärt bra akustik. Det går kanske att ha som konsertlokal också, säger Jacqueline Miura.

Att så stora artister uppträder i Malå har sin förklaring. För en tid sedan köpte paret Miura–Daszak det gamla missionshuset i Gunnarn, Storuman, och startade Gunnarns Kulturmission där. Nu har de även köpt ett hus i Rökå.

– Jag har alltid älskat Norrland. När alla andra åkte till Thailand ville jag upp till snön, berättar Jacqueline Miura.

Besökarna bjöds även på fika och en guidad tur runt anläggningen. Helena Larsson och Mattias Flodin, som arbetar på reningsverket, berättade om avloppsvattnets väg från toaletten till Malåträsket och om de olika processerna som sker längs vägen.

undefined
Helena Larsson och hennes kollegor delade in besökarna i små grupper.

De berättade också att de ibland får ta hand om saker som absolut inte ska spolas ned i toalettstolen. 

– Det vanligaste är tvättlappar och våtservetter. De är svåra att ta hand om, säger Helena Larsson.

Vad är det konstigaste ni får in?

– Det kan vara t-shirts och trosor. Men det får man hoppas är ett misstag.

Som en ödets ironi föll EU-domstolens dom bara några timmar innan invigningen: Sverige fälls av domstolen för att Malå, Pajala och Lycksele inte anses ha följt avloppsdirektivet.

Det undantag för kallt klimat som Sverige tillämpat i åratal håller alltså inte rättsligt.

– Men inga böter döms ut, varje land ska betala sina rättegångskostnader och jag tror att direktivet kommer att ändras, säger Lars Grundberg, teknisk chef vid Malå kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!