Mia Karlsvärd har arbetat som fotograf i över 30 år, mestadels på Corren. Utöver det har hon varit skribent, suttit som ordförande för Pressfotograferna i Sverige, varit ledamot i Journalistförbundets etiska nämnd och de senaste tre åren även suttit med i juryn för ”Årets bild”.
Hon har dessutom vidareutbildat sig till lärare, vilket kommer väl till pass när hon nu åker land och rike runt för att hålla föreläsningar.
I går var hon på Malå bibliotek för att visa vad man kan göra med mobiltelefonen. Det blev ett föredrag som både innehöll handfasta råd och praktiska övningar.
– Jag vill att människor ska våga fotografera och att det ska vara lustfyllt, säger Mia Karlsvärd.
Hon berättade bland annat om bildkomposition, hur man använder ljuset och hur man redigerar bilder. Och även om mobilkameran både har sina förtjänster och sina begränsningar så är det människan bakom som är viktigast:
– Det är inte tekniken som skapar bilden utan den som står bakom kameran.
Men det är också viktigt att veta när det är okej att fotografera och dela sina bilder. Därför gick Mia Karlsvärd igenom etiska frågor och de lagar som finns kring kränkande fotografering och att dela material.
Frågan har blivit allt mer aktuell. Inte minst efter olyckan i Göteborg häromveckan, där någon filmade och lade ut ett bilvrak med fyra unga dödsoffer.
Det var också ett exempel som Mia Karlsvärd tog upp i sin föreläsning.
– Förr var det bara vi journalister som var publicister. Nu är det alla. Jag vill använda min kunskap och dela med mig till andra, det var därför jag började med det här.
Mia Karlsvärd hann med två föreläsningar på biblioteket i Malå. På programmet står även ett besök i Sorsele.
– Jag tycker att det är häftigt att biblioteken bjuder på det här. Likväl som man kan låna en bok kan man låna mig några timmar, säger hon.