I sitt beslut skriver Petra Lundberg att det utifrån det utredningsmaterial som finns inte går att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott, och att ytterligare utredning inte kan antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.
Därmed finns det inte längre anledning att fullfölja förundersökningen, enligt åklagaren.
Vill hitta ett avslut
I en kommentar säger Malås kommunalråd Lennart Gustavsson (V) att han bara kan konstatera att polisens utredning har lagts ned och att det nu är upp till kommunen att hantera frågan och hitta ett avslut.
Det är egentligen två skilda saker. Polisen gör sitt och kommunen sitt, vi sysslar inte med polisiära uppgifter.
Som Norran tidigare berättat har kommunen genomfört en egen utredning, där slutrapporten ska tas upp i kommunstyrelsen den 1 oktober.
– Det är egentligen två skilda saker. Polisen gör sitt och kommunen sitt, vi sysslar inte med polisiära uppgifter. Vi har att hantera det här utifrån vår interna redovisning, säger Lennart Gustavsson.
Förtroendefrågan
Vad kommunen kommer fram till kan han inte svara på i dagsläget. Men han hoppas på ett avslut i någorlunda samstämmighet.
– Det stora som även kom fram i den första PWC-rapporten är förtroendetappet. Hur hanterar vi det förlorade förtroendekapitalet? Det är lite skillnad mellan tankkort och det här, säger Lennart Gustavsson.
Polisen inledde sin förundersökning förra hösten, sedan en privatperson gjort en anmälan efter Norrans granskning av den så kallade tankkortshärvan.
Granskningen visade att man vid Tjamstanbackarna i åratal har brutit mot kommunens regler för drivmedelskort, vilket har gjort att man haft svårt att visa vad stora mängder bränsle har använts till.