Nu är Eurovisionveckan i Malmö i full gång, en vecka som kröns med den stora finalen i Eurovision Song Contest på lördag.
En spektakulär händelse, men också ett evenemang där det skärpta säkerhetsläget har hamnat i fokus.
Det har även lett till bråda dagar för Malmö stads hållbarhets- och trygghetsdirektör Per-Erik Ebbeståhl. Ett av de tuffaste jobben man kan ha just nu, kan tyckas.
Men själv ser han det inte riktigt så.
Han berättar att många aktörer är inblandade i säkerhetsarbetet och att staden har ett bra samarbete med både den lokala polisen och säkerhetspolisen, som har det yttersta ansvaret att hantera riskbilden.
– Vi brukar försöka ta det här ganska lugnt. Det är väl bra att man är norrlänning, säger Per-Erik Ebbeståhl och skrattar till.
Rötterna finns närmare bestämt i Malå. Där bodde han fram till 1993, när han flyttade till Lund för att studera till brandingenjör.
Från början var han inställd på att flytta tillbaka till Västerbotten och Malå efter skolan. Men så gick det som det brukar gå ibland – han träffade kärleken, bildade familj och blev kvar i Skåne.
Eftersom föräldrarna Egon och Eva-Britt har flyttat till Laholm och syster Ann-Kristin bor i Halmstad blir det numera långt mellan besöken i norra Sverige. Ändå är Malå fortfarande hemma för Per-Erik Ebbeståhl:
– När man hör västerbottniska kommer man hem, när det luktar tallskog kommer man hem. Det är ju så fortfarande, fast det var länge sedan jag var dit.
Att han kommit att arbeta med säkerhets- och trygghetsfrågor i Malmö började med att han för 30 år sedan fick jobb vid stadens brandkår. Där anställdes han egentligen för att jobba med säkerhetsfrågor kopplade till Citytunneln.
Därefter följde Turning Torso och flera andra byggprojekt där han har arbetat med säkerhet och beredskap. Och på den vägen har det fortsatt.
Per-Erik Ebbeståhls berättar att hans roll under Eurovision består av flera olika delar. Dels har han ett ansvar för att hemsjukvård, skola och annat som tillhör stadens ordinarie verksamhet fungerar, oavsett vad som händer kring evenemanget.
Dels har Malmö stad några egna arrangemang under Eurovision där hans organisation jobbar med säkerhetsfrågorna.
Dessutom handlar det om att hålla ihop stadens generella beredskapsorganisation.
– Den organisationen håller vi igång 24–7 under Eurovision. Så just nu är det ganska fullt upp, säger han.
Trots den upptrissade stämningen kring Eurovision verkar Per-Erik Ebbeståhl förbluffande lugn. Han konstaterar att det i Malmö finns en stor vana att jobba med stora evenemang där säkerhetsfrågorna står högt på dagordningen.
– Om du tittar på de säkerhetsarrangemang som det skrivs väldigt mycket om nu så är det ungefär samma som det var på hockeyfinalen i Ängelholm. Det var väskförbud och visitationer innan folk fick komma in. Det är mer det nya normala utifrån den generella hotbilden som vi har i Sverige.
Han betonar att det inte finns något hot som är riktat just mot Eurovision. Vad det handlar om är i stället att Sverige ligger på en fyra i terrorhotnivå och att det finns en risk när många människor samlas på ett ställe.
Sedan är det en annan sak att det finns en hotbild mot själva sändningen, att det finns aktörer som inte vill att Eurovision ska sändas.
Men där räknar han med att SVT har säkerställt den delen.
– Vi känner oss väldigt väl förberedda. Beredda men förberedda.
Hinner du följa och njuta av evenemanget som publik?
– Nej, det hinner jag ju inte. Däremot får jag till mig vad som händer och sker i olika kanaler. Vi har en stabsorganisation som följer det hela, så under invigningen i söndags satt vi och följde vad som hände.
– På så sätt har man ju koll, men det är inte så att man sitter i soffan och äter chips.
Hur intresserad är du själv av Mello och Eurovision?
– Fullständigt ointresserad, säger Per-Erik Ebbeståhl och skrattar.
Är det annan musik du gillar?
– Ja, så är det. Jag är i den åldern att det är 70- och 80-talsmusik, lite hårdare musik, som är mer intressant.
FAKTA
Namn: Per-Erik Ebbeståhl.
Ålder: 55.
Bor: Lund.
Familj: Fru och två barn, två hundar.
På fritiden: Pyssla i trädgården, ta hand om hundarna.
Smultronställen i Norranområdet: Skäppträskån i Malå, tycker om att fiska där, Harrbäckssand utanför Ursviken.