Varje lördag sedan den 15 maj i fjol har en grupp engagerade människor samlats på torget i Malå för att manifestera för utvisninghotade flyktingar. Många av dem med svarta paraplyer, från början en symbol för sorg över dem som dog i en bombattack utanför en skola i Kabul för drygt ett år sedan.
Liknande manifestationer genomförs på flera håll i Sverige. Men Malå sticker ut, då det är en liten ort som vecka ut och vecka in har en god uppslutning med folk.
– Det är flera som har sagt att vi är en inspirationskälla för många ute i landet, säger Håkan Stråge, en av initiativtagarna.
Vad beror då Malåbornas ihärdighet på? Håkan Stråge berättar att det började med engagemanget för Wahid Sharafi, som hotas av utvisning till Afghanistan trots att han varit i Sverige i sju år, har integrerats i samhället och har fast jobb åt Malå kommuns äldreomsorg.
– Sedan gör vi det inte så märkvärdigt, vi är där för en timmes samvaro och ibland dricker vi kaffe. Oftast är vi minst 20 personer.
På lördag hoppas han på betydligt fler. I samband med ettårsjubileet kommer Team W, som gruppen kallar sig, tillsammans med kommunen att ordna en internationell dag på Park Malåborg med musikuppträdanden, mat från hela världen och aktiviteter för barnen.
Dessutom kommer Ingrid Eckerman, en av författarna till boken ”Den onödiga flyktingkrisen”, till Malå för att hålla en föreläsning.
Håkan Stråge tycker att det är viktigt att lyfta de utvisningshotade flyktingarnas situation. Han konstaterar att bara afghanerna är närmare 7 000 personer och att många av dem lever i en sorts limbo.
– Många är i det läget att de inte får jobba. En del håller civilsamhället under armarna, men i värsta fall tvingas de ut i kriminalitet. De måste ju leva.
– Regeringen pratar om att vända på varje sten, men hur smart är det här på en skala?
På senare tid har också de styrande talibanerna skärpt förtrycket. Bland annat måste alla kvinnor bära heltäckande slöja i offentliga miljöer.
Håkan Stråge misstänker att de passar på nu när världens blickar är riktade mot Ukraina:
– Självklart ska vi hjälpa alla vi kan därifrån. Men vi får inte glömma Afghanistan för det.
Och hur är läget för Wahid idag?
– Han väntar fortfarande på beslut, trots att han har en heltidstjänst åt Malå kommun. För honom är det väldigt jobbigt.