En geologisk vandringsstig växer fram

En vandringsstig har skapats bakom Tjamstan i Malå. Under två dagar har tiotalet anställda inom projektet Naturnära jobb arbetat med projektet.

”Jag har bland annat tagit röjsågskort genom projektet så det har gett mig otroligt mycket”, säger Dessire Hjelte.

”Jag har bland annat tagit röjsågskort genom projektet så det har gett mig otroligt mycket”, säger Dessire Hjelte.

Foto: Anna Israelsson

Malå2021-09-13 07:15

– Min vision är att det ska bli en geologisk vandringsstig där besökaren ges möjlighet att upptäcka geologiska sevärdheter såsom kuddlava och flyttblock, berättar initiativtagaren och statsgeologen Hans Selbach, SGU.

13 personer har tillsammans med sina arbetsledare från Skogsstyrelsen bussats från Skellefteå till Malå för att under två dagar färdigställa en 500 meter lång geologisk vandringsstig.

Projektet Naturnära jobb är i grunden ett regeringsuppdrag som både Skogsstyrelsen och Sveriges geologiska undersökning (SGU) ska omsätta i praktiken. Projektet ska ge människor möjlighet att testa på arbete inom de gröna näringarna.

– Vi får se hur långt vi hinner. Vi har försökt gräva och sopa fram stenblocken så kuddlavan blir synlig, berättar Martin Öhlund, arbetsledare, Skogsstyrelsen. 

Vad är då kuddlava? 

– Det är en form av sten som i detta fall bildats för cirka 1,8 miljarder år sedan. Från början var det lava under havsytan som trängde sig fram genom äldre avlagringar och stelnade. Eftersom den kom fram under vatten har den en mjuk form likt en kudde, berättar Hans Selbach och borstar bort lite jordrester från en sten och visar lavan. 

Dessa stenar med kuddlava finns bakom Tjamstanberget i Malå. Här finns också flyttblock från istiden och andra geologiskt intressanta fynd.

– Den här jättestenen ser man tydligt att den flyttats hit av inlandsisen, säger Hans Selbach och berättar att han genom sitt arbete på SGU under många år tagit internationella gäster upp till Tjamstan för att visa dessa sevärdheter.

– Så jag tänkte att andra skulle få chans att titta på detta. En vandringsstig från Entré Malå kommer göra det möjligt för fler att ta del av geologisk historia.

Naturnära jobb kommer sedan att fortsätta arbeta med att kartlägga exakt sträckning av den gamla vandringsleden Rågmjölsvägen som sträcker sig mellan Malå och Norsjö. 

 Naturnära jobb

Projektet är ett regeringsuppdrag som startade år 2020 och förväntas pågå fram till år 2022. Arbetsförmedlingen, länsstyrelserna, Naturvårdsverket och Sveriges geologiska undersökning (SGU) deltar i satsningen som samordnas av Skogsstyrelsen. 

I dag saknas arbetskraft inom de gröna näringarna. Målet är att de som anställs genom Naturnära jobb ska prova på olika arbetsuppgifter, få kompetens som efterfrågas och därefter anställning.
Källa: Arbetsförmedlingen, Skogsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!