Kreativa elever och prisade företag i Malå

Temaveckan i Malå, ”Här finns jobben och möjligheterna” avslutades under fredagen med ett fullspäckat program. Malå kommun delade ut priser till lokala företag, elever från Nilaskolan ställde ut sina företagsamma alster medan företag och organisationer visade upp sig på en mässa.

Jesper Eriksson och Anna Israelsson, Grankontoret, blev Årets Nystartare i Malå.

Jesper Eriksson och Anna Israelsson, Grankontoret, blev Årets Nystartare i Malå.

Foto: Lars Westerlund

Malå2022-11-12 07:00

Malå kommun delade under dagen ut fyra priser. Priset för Framgångsrikt och uthålligt entreprenörskap gick till Påhlssons Åkeri i Malå. Utmärkelsen Årets Nybyggare tilldelades byggnadssnickaren David Merkel från Brännliden. Årets Nystartare blev Jesper Eriksson och Anna Israelsson, som tillsammans driver företaget Grankontoret. En ny utmärkelsen såg också dagens ljus. Det var Sustainability Award där den förste mottagaren av detta hållbarhetspris blev Cecilia Wahlberg Roslund som står bakom konsultföretaget Cewaro.

undefined
Nicole Wengel på besök i EMX Royaltys monter.

Priser fick även elever från årskurs fem på Nilaskolan för det arbete som de gjort inom ramen för satsningen på Ung Företagsamhet. Deras uppgift var att skapa nya produkter och tjänster. Priserna som delades ut gällde den mest kreativa idén, bästa presentation, bäst marknadsföring och bästa hållbara idé.

Dessutom deltog elever från årskurs två och tre på mässan. Tvåornas uppgift var att berätta om vad de tycker saknas i Malå. 

undefined
Konferencieren Reine Sundqvist intervjuar Sigrid Dahlbäck om hennes tankar kring Malås framtid.

– På deras önskelista finns bland annat ett badhus, en utbyggnad av stallet, en ny fotbollsplan och ishall, berättar Johanna Stålhandske, förstelärare i entreprenörskap vid Nilaskolan.

Treorna hade i uppgift att komma med spartips.

undefined
Jimmy Lundgren, bergarbetare hos Boliden i Kristinebergsgruvan, berättar för eleverna om vad som händer där.

– Malå går i spetsen i Västerbotten när det gäller satsningen på entreprenörskap i skolan, konstaterar Frida Wimelius, regionchef, Ung Företagsamhet i Västerbotten.

Ett nytt grepp som nu ska genomföras i Malå är att niorna från nästa vecka och fram till jul ska få testa på att skapa ett företag.

– Vi hoppas att det inspirerar dem att starta ett UF-företag när de kommer till gymnasiet, säger Frida.

undefined
Josefihn Fjellner berättar om hennes teams ide om en frukostmaskin för hemlösa.

Tanken bakom Malå kommuns satsningen med Ung Företagsamhet är att eleverna tidigt ska få introduceras till entreprenörskap och få utveckla sina egna entreprenöriella förmågor. Detta i sin tur kan inspirera till att starta eget företag i framtiden och därmed bidra till att skapa nya arbetsplatser i kommunen.

undefined
Svea Lindgren och Tuva Stenlund kom med den mest hållbara idén.

På plats fanns även företag och organisationer som visade upp sig för besökarna och berättade om jobbmöjligheter hos dem. På eftermiddagen intog högstadieeleverna Malåborg där de fick de lyssna till föredrag från företag som Boliden, Grönbo, Swedbank, Malåbostaden samt från Malå kommun.

Dagen avslutades med ett drogfritt disco.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!