Efterlyser mer lokalproducerat i kommunernas kök

Det går att servera mer närproducerad mat inom skolan, förskolan och äldreomsorgen i Malå, Norsjö och Skellefteå. Men då krävs mer dialog och att kommunerna blir attraktivare som kunder. Det visar en ny rapport.

Många kommuner har som mål att öka andelen närproducerade livsmedel. Men fortfarande återstår mycket att göra.

Många kommuner har som mål att öka andelen närproducerade livsmedel. Men fortfarande återstår mycket att göra.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Malå2020-11-23 06:15

Slutrapporten för projekt Kommunen som kund i norra Västerbotten visar att Malå och Norsjö kommuner köper livsmedel för omkring nio miljoner kronor per år.

Av det går omkring en miljon till kött, bär och potatis, produkter som i mycket högre grad skulle kunna handlas lokalt.

Idag finns också sådana möjligheter, tack vare det nya livsmedelsavtalet som Skellefteå kommun har tecknat och som de tre kommunerna samarbetar kring.

– Det har öppnat upp fler möjligheter än förr. Det har varit en allmän uppfattning att offentlig upphandling bara är stort, svårt och krångligt. Men idag är det inte riktigt så, säger projektledaren Cecilia Wahlberg Roslund, Cewaro AB.

I rapporten lyfts även en del goda exempel, bland annat provleveranser från Glommersbär och Arvidsjaur Renslakt och ett studiebesök av Skellefteå kommun hos den sistnämnda leverantören.

Men fortfarande återstår mycket att göra. Enligt Cecilia Wahlberg Roslund måste kommunerna framförallt gå ut till branschen och signalera att man vill ha mer lokalproducerat:

– Man måste ha en aktiv dialog. Det kan finnas producenter som vaknar när de får veta att det finns en kund och en marknad. Sedan behöver kommunerna fundera på hur de kan göra sig attraktivare.

Och producenterna, vad kan de göra?

– De kan både samarbeta mera och satsa mer på att sälja, marknadsföring och kommunikation. Många är rena råvaruproducenter idag, det finns ett stort spann med olika nivåer.

Enligt Cecilia Wahlberg Roslund är det nödvändigt att servera mer närproducerad mat på skolor, förskolor och äldreboenden i regionen.

Det skulle både gynna den lokala ekonomin och bidra till att klara klimatomställningen, resonerar hon. Dessutom har pandemin kastat nytt ljus över vår krisberedskap, där livsmedelsförsörjningen är en viktig del.

– Vi måste dit. I en allt oroligare omvärld kan vi inte lita lika mycket på importen. Många producenter har inte heller samma avsättning som förr inom restauranger och turism. Då blir kommunerna extra intressanta.

Projekt Kommunen som kund i norra Västerbotten har genomförts september 2019–november 2020 med Glommers Miljöenergi AB som projektägare och Norsjö-Malå LRF-avdelning som samverkanspart. Finansiärer har även varit länsstyrelsen, Landsbygdsprogrammet och Cewaro.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!