Som Norran tidigare berättat har Malå sjukstuga haft en betydligt lägre service än vanligt i sommar, då akutmottagningen haft stängt kvällar, nätter och helger. Orsaken är personalbrist.
Neddragningarna utlöste en kritikstorm som bland annat ledde till att verksamhetschefen tvingades sluta med omedelbar verkan.
I Malå finns det också en oro för att de begränsade öppettiderna blir kvar även efter sommaren. Men nu uppger Katarzyna Wikström, tillförordnad verksamhetschef för Malå sjukstuga, att verksamheten kommer att återgå till det normala på måndag.
– Vi har fortfarande ambitionen att öppna vecka 35 som planerat, säger hon.
Det ska bland annat ske med hjälp av extrapersonal och vissa schemaändringar. Men samtidigt betonar Katarzyna Wikström att alla bitar ännu inte har fallit på plats när det gäller den långsiktiga lösningen:
– Vi har planerat personalbemanningen i det korta perspektivet och löst de närmaste veckorna. Men vi är inte klara med alla detaljer långsiktigt.
Hur tycker då Katarzyna Wikström att verksamheten har fungerat i sommar? Ja, med reservation för att hon inte känner till allt som hänt upplever hon att det har varit ganska normalt.
Det hon har hjälpt till med är att försöka hitta lösningar när det har uppstått akut vikariebrist, ungefär som det brukar vara på sommaren.
Men på ett sätt har det varit en annorlunda tid, då coronapandemin har satt sin prägel på hela samhället och inte minst sjukvården.
För Malå sjukstuga har det inneburit färre besökare, då många drar sig för att gå till en vårdinrättning i dessa coronatider. Så var det åtminstone under mars, april och maj.
Samtidigt har Malå varit relativt förskonat från virusets härjningar.
– Hela södra Lappland och Västerbotten har varit relativt förskonat och det är vi väldigt glada för, säger Katarzyna Wikström.
Sjukstugan i Malå är en av sju sjukstugor som drivs av Primärvården Västerbotten. De övriga finns i Sorsele, Dorotea, Storuman, Tärnaby, Vilhelmina och Åsele.
Sjukstugorna kan liknas vid små sjukhus och inrymmer bland annat läkarmottagning med distriktssköterskor, mödravårdscentral och barnavårdscentral. Det finns även egna laboratorier och röntgen.
På sjukstugorna ska även finnas ambulansverksamhet och en akutvårdsavdelning med vårdplatser som är bemannad dygnet runt.