Inför Malås budgetfullmäktige låg tre förslag på bordet. De kokades dock snabbt ned till två, sedan Vänsterpartiet, Malålistan, Liberalerna, Moderaterna och Sverigedemokraterna gjort upp om ett gemensamt kompromissförslag.
På den andra sidan stod Socialdemokraternas förslag, som även Röd Vänster stod bakom.
I reda pengar var det inga jättestora skillnader mellan förslagen. Men det fanns skiljelinjer.
En sådan gäller det kommunala bolaget Meni, som kommit in med en begäran om en miljon kronor för att driva den alpina anläggningen i Tjamstan.
Här var V, ML, L, M och SD redo att skjuta till 750 000 kronor.
– Backen har gått mellan 800 000 och 1,4 miljoner kronor back varje år. Vi hade ambitionen att få till synergieffekter, men de har inte varit stora nog. Alla pratar om satsningar på besöksnäringen och Tjamstan södra, då vill vi visa att vi är beredda att satsa, säger Lennart Gustavsson (V).
S och RV ville inte ge bolaget en krona av de sökta pengarna.
– Vi tycker att om de gör investeringar i driften av Tjamstanbackarna så borde de lösa det med ökade intäkter. De får jobba med det, säger Mikael Abrahamsson (S).
Det fanns även andra skillnader mellan förslagen. Bland annat vill S och RV fullfölja tidigare motioner och satsa pengar på fria arbetsskor till vård- och omsorgspersonalen, arbetskläder till förskolepersonalen och en klimatstrategi för Malå kommun.
En annan skiljelinje är att S och RV har lagt ett budgetförslag där kostnader och intäkter är lika stora, medan den andra sidans budget innebär ett minusresultat på närmare en miljon kronor.
– Med en nollbudget blir vi inte straffade. Det innebär att vi har mer pengar att investera för. Vi tycker att vi tar ansvar med vår budget, säger Mikael Abrahamsson.
Lennart Gustavsson anser däremot att det finns utrymme att lägga en minusbudget, då tidigare års överskott har gjort att Malå kommun idag har 32 miljoner kronor i den så kallade resultatutjämningsreserven.
– Jag tycker att vårt förslag är mer realistiskt. Vi vet att det är kärva tider, då tycker vi att det är konstruktivt att våga använda den reserv vi har för göra mjukare anpassningar, samtidigt som vi behåller trycket på effektiviseringar, säger han.
Med röstsiffrorna 13 (V, ML, L, M, SD) mot 12 (S, RV) blev det också det budgetförslaget som gick igenom.