Britta, 86, har kommit ut med sin första bok

Att göra författardebut vid 86 års ålder hör inte till vanligheterna. Men det är precis vad Britta Holmlund i Malå har gjort. ”Allt som är nytt är en utmaning och det känns roligt”, säger hon.

Britta Holmlund har tillsammans med Britta Stenberg skrivit om den enorma förändring som sjukvården i Malå har genomgått under hundra år.

Britta Holmlund har tillsammans med Britta Stenberg skrivit om den enorma förändring som sjukvården i Malå har genomgått under hundra år.

Foto: Lennart Enkvist

Malå2019-11-04 08:15
undefined
Britta Holmlund är en kreativ person med många strängar på sin lyra. Hon är med i poesigruppen Kalejdoskop, dessutom utsmyckar hon samhället med stickade alster.

”Från fattigvård till sjukvård i Malå” heter boken som Britta Holmlund har skrivit tillsammans med Britta Stenberg.

Som namnet antyder handlar den om sjukvårdens framväxt från 1920-talet och framåt och den enorma förändring som skett genom åren.

I boken får olika yrkeskategorier komma till tals, sedan kryddas berättelserna med bilder från Ulf Bergströms och P-O Bergströms stora samlingar.

undefined
Så här kunde det se ut i den första provisoriska sjukstugan i Malå. Bilden är från Ulf Bergströms arkiv.

Att det blev just det här ämnet har sin förklaring. Under sin yrkesverksamma tid var Britta farmaceut – hon arbetade på apoteket i Malå från det att det startade 1958 och fram till pensionen 1994.

Innan dess jobbade hon något år på apoteket i Norsjö men ursprungligen kommer hon från Malmö.

– Som färdig farmaceut fick man en lista på jobb. Det var ställen som låg avlägset eller som hade en knasig chef. Jag kände apotekaren i Norsjö, därför sökte jag mig dit, berättar Britta.

I boken är det flera lokala profiler som passerar revy. Till exempel syster Ann-Gerd, barnmorskan Aina Theolin och Axel Birke, som blev Malås förste provinsialläkare 1923 och innehade tjänsten i många år.

Men här finns också många andra röster som vittnar om hur det har varit att jobba på golvet.

undefined
Britta Holmlund har tillsammans med Britta Stenberg skrivit om den enorma förändring som sjukvården i Malå har genomgått under hundra år.

En sak som har slagit Britta är att alla verkar ha tyckt att det har varit roligt att arbeta inom vården. Även när utrustningen, arbetsmiljön och annat höll en mycket lägre standard än i dag.

– När det inte fanns hiss och rullstolar var de tvungna att bära patienterna. Då var det en som sa ”vi klädde, kammade och tog upp dem. Det var underbart”. Det hör man inte idag.

Även om sjukvården kan göra så oändligt mycket mer idag så hann man kanske med själva vården bättre förr, resonerar Britta.

– Eller så är det som med lumpen, folk minns bara det bästa.

”Från fattigvård till sjukvård i Malå” har haft en lång tillkomsttid och grundar sig till stor del i dokumentation som Britta och Britta gjorde för flera år sedan.

undefined
Britta tror att det är nyttigt att blicka tillbaka på historien ibland. ”Det kan ge ett annat perspektiv”, säger hon.

Men nu är boken klar, vilket firas med boksläpp på Malå bibliotek den 21 november. Dessutom ska författarna vara med på ett hörn vid den stora näringslivsmässan i Malå i veckan.

Britta tycker förstås att det känns bra att äntligen ha kommit i mål. Synd bara att många av dem som intervjuats har gått bort.

Och att presenteras som ”86-årig författardebutant” är ett begrepp som Britta värjer sig emot.

– Jag känner inte igen mig i beskrivningen, varken åldern eller att jag skulle vara författare, säger hon och skrattar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!