Den 19 augusti var Peter Stenlund ute och körde när han fick syn på en röd bil stående i en parkeringsficka längs väg 370. Den 20 augusti stod den fortfarande kvar på samma plats.
Mittemellan Malå och Norsjö, i närheten av en vindkraftpark, finns inte många sevärdheter eller andra skäl till att parkera bilen ett längre tag, resonerade Peter.
– Det finns ingenting där.
Eftersom ingen verkade ha rört bilen fattade han beslut om att kontakta polisen. Först möttes han med en viss skepsis, menar Peter Stenlund.
– Eftersom bilen bara hade stått där i två dagar tyckte de först inte att det var någonting att bry sig om, men när jag sa att bilen var finskreggad blev de mer intresserade.
En vecka senare stod bilen, med finsk registreringsskylt, fortfarande kvar vid vägen. Skillnaden var att det hade satts en liten bit polis-tejp på ena sidospegeln.
– Polisen har varit där och gjort en kontroll. Inga personer ska ha funnits i närheten, säger Maria Linné, presstalesperson vid polisen i region Nord.
Svenska polisen har kontaktat sina finska kollegor för att ta reda på vem som står som ägare till fordonet men det är oklart om polisen fått kontakt med den personen. Bilen visade sig dessutom vara avställd.
Det finns varken någon misstanke om brott eller någon utredning kopplat till bilen.
Frågan om hur länge bilen kan komma att bli stående i parkeringsfickan, om den visar sig vara övergiven, landar på Trafikverket eftersom väg 370 är en statlig väg.
Erik Norqvist är projektansvarig för driftområde Norsjö, och ansvarar för den aktuella sträckan. Han förklarar att det mellan tummen och pekfingret kan ta runt två veckor att flytta på bilen från det att Trafikverket får kännedom om den. Detta sker antingen genom att entreprenaden upptäcker bilen vid en kontroll och rapporterar in det, eller att det kommer in som ett trafikmeddelande från en privattrafikant.
– Men om bilen står trafikfarligt ser vi till att den försvinner innan dess.
Men, förklarar han, Trafikverket kan inte bara flytta på en bil hursomhelst.
Även om det visserligen är förbjudet att långtidsparkera i en p-ficka så kan det vara personer som tänker återvända till sin bil, säger han.
– Det tar ett tag innan vi beställer bortförsel av fordon.
När det handlar om en bil som sannolikt har övergivits ska Trafikverket först kontakta polisen. Om det inte leder till att ägaren återfinns så kommer Trafikverket efter ett tag att beställa en borttransport, och det är här som det förlöper en viss tid, menar Erik Norqvist.
Fenomenet med övergivna bilar längs vägen kan kännas märkligt, men är inte unikt för den här situationen.
– Tyvärr. Det händer lite då och då, säger Erik Norqvist och lägger till:
– Det är synd, får man inte tag på ägaren blir det till slut skattebetalarna som får stå för notan när bilen ska flyttas.
Hur ofta överges bilar längs vägarna?
– Några gånger per år.
På onsdagen blev Norran återigen kontaktad av Peter Stenlund. Han hade kört sträckan igen och noterat att bilen stod kvar men att registreringsskyltarna hade försvunnit.
Erik Norqvist, vid Trafikverket, säger att han inte känner till den aktuella bilen, men han låter inte förvånad när han får veta att registreringsskyltarna nu är borta.
– Det är inte ovanligt.