När det för första gången ordnades barnmässa i Malå kunde arrangörerna knappast ha träffat mer rätt med tajmingen. Dels fanns det ett uppdämt behov av sådana här möteplatser efter alla restriktioner under pandemin, dels sprack himlen upp i solsken efter flera dagar av gråväder och regn.
Sedan var det förstås en fullträff att lyckas boka Idol- och Mellovinnaren Tusse. Hur många som kom just för att se och höra honom är svårt att säga, men att döma av trängseln när han uppträdde och vid autografskrivningen efteråt så var det merparten.
Tusse gjorde heller ingen besviken då han bjöd på flera kända låtar från sitt Idoläventyr, för att stilenligt avsluta med den låt som han tidigare i år vann Melodifestivalen med.
– Den här handlar om att våga vara sig själv, sa han, innan han till publikens jubel drog igång ”Voices”.
När showen var över väntade autografskrivning. Åttaåriga Vera Sundqvist från Malå var en av de lyckliga som fick Tusses namnteckning.
– Han var jättebra. Och jättekul att få autografen, säger hon.
Bland alla Malåbor fanns även många besökare utifrån. Till den skaran hörde bland annat Helen Öström och dottern Noelle Renberg, som åkt från Arvidsjaur för att vara på mässan.
För Noelle Renberg var det framförallt två saker som lockade:
– Lego och Tusse.
Både hon och hennes mamma var imponerade av evenemanget.
– Jättebra och roligt att de anordnar något. Det har inte varit så mycket den senaste tiden, säger Helen Öström.
Tiden innan Tusses uppträdande tillbringade de framförallt vid legoutställningen. Det var Hans Brettschneider som hade tagit med sig en del av allt som finns att beskåda på Bureå camping, dessutom fick de som ville själva bygga lego.
Hans Brettschneider berättar att intresset för lego har ökat efter tv-programmet Lego Masters och att han därför är med och ordnar lite event på det temat.
Då kändes det också givet att vara med på barnmässan i Malå, en satsning som han tycker är helt rätt och ligger i tiden:
– Jag tror att de mindre orterna måste visa upp sina styrkor för barnfamiljerna. Det gör att folk får upp ögonen för vad som finns. Visst, många vill ha närheten till naturen, men det behövs samtidigt en bredd.
Den bredden fanns även på mässan, med ett fullspäckat program som sträckte sig över två dagar. Det var alltifrån modevisning, hoppborg och uppträdanden till utställningar och olika prova på-aktiviteter.
På fredagen var schemalagda aktiviteter för skolan och förskolan, och när själva mässan avslutades på lördagen började i stället ett 12-timmars Lan för ungdomar i årskurs sex till nio.
Initiativtagaren och projektledaren Anna-Karin Horney, Malå kommun, berättar att mässan är ett sätt att sätta barnen i centrum och samtidigt visa upp Malå som en av de bästa platserna för barn och barnfamiljer.
Med de gigantiska investeringarna som sker i Västerbotten och Norrbotten kommer tiotusentals människor att behöva flytta till regionen. Om då Malå är på tå finns det goda möjligheter för både näringslivet och samhället i stort att dra nytta av allt som sker genom att locka nya människor och verksamheter till kommunen.
– Sedan har vi också märkt av en grön våg efter pandemin. Förr letade folk mest fritidshus här, nu ser vi att man är ute efter bostadshus, säger Anna-Karin Horney.