När berättaråret i Malå invigs på lördag passar flera lokala museer på att ha öppet hus. Det gäller hembygdsgården med 60-talsmuseet, Museum Göta & Verner och det senaste tillskottet Malå samemuseum.
Samemuseet ligger i Handelsbankens gamla lokaler, har ställts i ordning av Malå sameförening och innehåller bruksföremål och kläder som kommer från renskötarna Anna-Sara och Lars Sjulssons hem i Setsele.
Här finns även en liten utställning kring Christina Catharina Larsdotter, mer känd som Stor-Stina eller långa lappflickan, vars öde har uppmärksammats både i litteraturen och på teaterscenen.
Eva Stenberg Arthursson, ordförande i Malå sameförening, berättar att museet är ett sätt att göra samerna mer synliga och den samiska kulturen tillgänglig för fler. Dessutom ska lokalerna fungera som mötesplats och inrymma försäljning av samisk slöjd.
Att museet visar upp sig när berättaråret drar igång känns helt rätt.
– När samerna varken hade tv eller radio satt man vid elden och berättade om förr i tiden. Det hoppas vi kunna återuppta här, säger Eva Stenberg Arthursson.
Överhuvudtaget finns det en stark berättartradition i Malå, något som kommer att lyftas fram under invigningsdagen.
Bland annat blir det en guidad busstur med Åke Lundgren och Inga-Britt Hultmar som berättare – en tur som slutar vid Stor-Stinas viste i Brännäs och som på vägen har stopp på museerna och vid den officiella invigningen på torget.
På programmet står även en berättarstig med den lokala poesigruppen Kalejdoskop, tävlingar, musik och mycket annat.
– Vi ser fram emot en härlig dag där vi äntligen får kicka igång vårt berättarår på riktigt, säger Maria Larsson, verksamhetsansvarig för kulturen vid Malå kommun.
Berättaråret pågår under andra halvåret 2023 och första halvåret 2024 och kommer att fyllas med aktiviteter som föreningar, organisationer och andra lokala krafter står bakom.
En del är redan inplanerat, bland annat blir det berättarkaféer, dagens dikt till musik på hotellet och satsningar på skolan.
Årets berättarkommun i Västerbotten anordnas årligen av Nordiskt Berättarcentrum och Västerbottens Museum i samarbete med den kommun som fått utmärkelsen.
– Vi är så imponerade av det engagemang som finns i Malå. Det finns massor med spännande idéer och planer på arrangemang, säger Theresia Eriksson, Nordiskt Berättarcentrum i ett pressmeddelande.