Vaccinationssamordnaren Ronny Lestander ger ett exempel i Malå där de varit tvungen att öppna betydligt fler förpackningar än antalet som skulle vaccineras. 75 personer skulle vaccineras, men förpackningen innehöll 70 doser. Det som blev över lät de då personal inom hemsjukvården och hemtjänsten använda, skriver Västerbottens-Kuriren.
– Speciellt med tanke på att det är kort hållbarhet på Pfizers vaccin så har de kanske vaccinerat någon på hälsocentralen också, som egentligen inte är prioriterad, säger Ronny Lestander.
Han berättar dessutom att han precis har fått kännedom om att en anhörig också har blivit vaccinerad.
– Nu har vi inte utrett varför det var så. Det kan ju ha varit så att när man har tagit fram doserna ur kylskåpet och blandat dem så håller de i sex timmar. Det skulle ju kunnat ha varit så att man bara hade några minuter kvar och det var omöjligt att få tag i någon annan, säger Lestander.
Hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa menar att det är självklart att inte slänga en enda slatt av vaccinet och att alla doser ska användas.
– Det är de direktiven vi har gått ut med. Det kan vara exempelvis till någon personal som finns på plats eller till någon annan person.
Winsa säger att de fått en indikation om att någon anhörig har fått vaccinet.
– Det tog vi tag i på en gång och chefen tog tag i det och sa att detta inte får ske. Det kan hända att det kommer upp sådana saker, men då får vi titta på vad som ligger bakom. Men vår uppmaning är: släng aldrig en dos. Sätt den i armen på någon.
Hon menar dock att det är viktigt att ha en god planering så att prioriteringsordningen följs.
Under onsdagen hölls en presskonferens där bland andra smittskyddsläkaren Stephan Stenmark medverkade. Han ser en positiv trend, även om antalet fall ökat de senaste dagarna.
– Antalet positiva testresultat har halverats från cirka 4 000 positiva testresultat i december till 2 000 i januari. Antalet sjukhusvårdade följer samma trend.
Något som är komplicerat är dock att få fram tillräckligt med vaccin just nu och det som ställer till det ytterligare för regionledningen är att Astra Zenecas vaccin inte får ges till personer som är äldre än 65 år. De äldre ska då få annat vaccin och Astra Zenecas vaccin får ges till exempelvis personal och personer inom LSS.
Komplikationerna gör också att regionen ännu inte kan ge några datum för när äldre personer, utanför de särskilda boendena, ska kunna börja boka tid för vaccinering.
– Vi förbereder ett brev till hemsjukvård och hemtjänst just nu, säger Ronny Lestander.
Där ska det bland annat framgå att det kommer att gå att boka vaccinering både via telefon och mobilt bank-id.
I Skellefteå planeras för att en större, central plats för vaccinering kommer att ställas i ordning vid ishallen. I Umeå är det dock ännu inte klart var den centrala vaccineringen kommer att bli, men man tittar på olika alternativ som ska fungera även för trafiksituationen. Ishallen, Nolia och Regionens hus är några av de alternativ som undersöks.
– Det som är viktigt när man skapar dessa centrala vaccineringar är att man hittar flöden som inte påverkar trafiken så att folk faktiskt kan komma i stor mängd och passera här utan att det blir trafikkaos, säger Lestander.
Därför är exempelvis inte Umeå Folkets hus lämplig som vaccinationscentral.
Monica G Engström/Västerbottens-Kuriren