Andreas blev årets Malåbo

Andreas Lundin blev årets Malåbo 2019. ”Jag är jätteglad. Responsen från Malåborna har varit magnifik”, säger Andreas, som tog emot priset vid en ceremoni under Julikul på hembygdsområdet på torsdagen.

Klädstrecksloppis var ett populärt och spektakulärt inslag under Julikul på hembygdsområdet.

Klädstrecksloppis var ett populärt och spektakulärt inslag under Julikul på hembygdsområdet.

Foto: Britta Steberg

Malå2019-07-25 17:00
undefined
”Jag har känt jättemycket stöd”, säger Andreas Lundin, som fått utmärkelsen årets Malåbo efter att ha rört om i den kommunala grytan.

Andreas Lundin är den förre fritidschefen som trädde fram i Norran och berättade om vad han upptäckt och upplevt i samband med tankkortshärvan i Malå.

Han får utmärkelsen för sitt civilkurage, sitt mod och för att ha rört om i den kommunala grytan. Det är Malåborna själva som har utsett vinnaren i en omröstning.

Från 60-talsveckan

Britta Stenberg i arrangörsgruppen berättar att det är väldigt många som har röstat:

– Men vi har inte bara gått på antalet röster, han har fått de bästa motiveringarna också. Vi väger även in motiveringarna för att vara säkra på att rösterna är seriösa.

Hon berättar att årets Malåbo var ett av de absolut populäraste inslagen under den numera insomnade 60-talsveckan. Därför kändes det som en perfekt programpunkt när ett gäng eldsjälar i år drog igång en ny sommarsatsning i Malå: Julikul på hembygdsområdet.

Klädstrecksloppis

Där har det varit full fart med aktiviteter tisdagar, torsdagar och lördagar under hela juli månad. Veckans konstnär, allsång och paltfrossa har varit några av inslagen och allt avslutas nu på lördag med gårdsauktion.

Vi har inte bara gått på antalet röster, han har fått de bästa motiveringarna också. Vi väger även in motiveringarna för att vara säkra på att rösterna är seriösa.

Det allra mest spektakulära inslaget var när det ordnades klädstrecksloppis.

undefined
Klädstrecksloppis var ett populärt och spektakulärt inslag under Julikul på hembygdsområdet.

– Vi fyllde 520 meter klädstreck i skogen. Det var en riktig upplevelse, vi visste nästan inte hur vi skulle rymma allt. Här kör vi med maximal återvinning, säger Britta.

Fortsättning

Hon berättar att Julikul har skapats av en grupp frivilliga som vill blåsa liv i hembygdsområdet. För att få in nya krafter och nytt blod har en rad föreningar kopplats in, bland annat hembygdsföreningen, kulturföreningen, Folkdanslaget, SPF och PRO.

undefined
Det har hänt mycket kring hembygdsgården i Malå i sommar och mer ska det bli.

Satsningen har varit väldigt lyckad och arrangörerna har redan bestämt sig för en fortsättning nästa sommar.

– Vi har haft jättemycket folk och folk är glada att det händer något. Nu ska vi utvärdera vad som har funkat, vad som inte har funkat och ta med oss det till nästa år. Vi är bara i början, säger Britta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!