Ambulansen i Malå blev räddningen för Monas mamma

När Mona Perssons mamma fick en hjärnblödning hängde hennes liv på en skör tråd. Men tack vare att ambulansen var på plats i Malå och vårdpersonalens snabba ingripande slutade det lyckligt. ”Det här visar hur mycket vi verkligen behöver vår sjukvård”, säger Mona.

Mona Persson tycker att vårdpersonalen gör ett fantastiskt jobb. Nu gäller det att se till att akutvården och ambulansen blir kvar i Malå.

Mona Persson tycker att vårdpersonalen gör ett fantastiskt jobb. Nu gäller det att se till att akutvården och ambulansen blir kvar i Malå.

Foto: Privat

Malå2020-07-03 06:15

Mona Perssons mamma Irene Westermark har haft två hjärnblödningar tidigare i livet. Därför blev Mona lite orolig när allt inte verkade stå rätt till kring midsommartid.

Men inget allvarligt hände och i söndags begav sig Mona och hennes sambo till hans hemställe i Sandsele. Men vistelsen fick ett abrupt slut när Monas moster ringde och upprört berättade att mamma Irene blivit svårt sjuk.

– Hon hade svimmat av och låg medvetslös. Vi släppte allt och skyndade oss dit så fort vi kunde.

Under den sex mil långa färden mellan Sandsele och Malå undrade Mona hur det var med ambulansen: Fanns den i Malå eller var den ute på uppdrag någon annanstans? Och om de själva måste skjutsa henne skulle det väl inte vara någon idé att köra till sjukstugan, då den har helgstängt i sommar?

Därför blev det en stor lättnad när de kom fram och fick se att ambulansen stod där. Dessutom hade personalen fått liv i Monas mamma, även om hon var blek och medtagen.

undefined
Mona Perssons mamma drabbades av sin tredje hjärnblödning i söndags. Tack och lov var ambulansen på plats.

Därefter bar det iväg till sjukstugans parkering i väntan på ambulanshelikoptern. Den var också snabbt på plats och flög sedan Irene till lasarettet i Lycksele.

Tack vare att hon fick så snabb och bra vård repade hon sig, och på onsdagen fick hon komma hem. 

– Jag är så tacksam över ambulansens och sjukvårdspersonalens jobb. Vi har jätteduktig och fin personal, de är guld värda, säger Mona.

Samtidigt har händelsen fått henne att fundera över neddragningarna inom sjukvården. Inte minst de som drabbar Malå sjukstuga och som innebär att akutmottagningen bara har öppet på kontorstid under tre månader i sommar.

Beslutet utlöste en kritikstorm och ledde även till att verksamhetschefen vid sjukstugan tvingades lämna sin post.

– Nog har jag förstått allvaret tidigare. Jag är också en av dem som har skrivit på protestlistan. Men när det händer en sådan här sak blir det som ett hårt slag i magen. Man hamnar i ett läge där det känns ännu mer akut och livsavgörande, säger Mona.

Hon konstaterar att det inte bara är neddragningarna här som drabbar Malåborna. I stället hänger allt ihop. Med färre ambulanser i Skellefteå måste Norsjöambulansen ägna mer tid åt kusten och då blir det mindre chans att snabbt få hjälp längre inåt landet.

Hur det hade gått om inte ambulansen varit på plats, om inte helikoptern stått redo och om inte allting gått så snabbt vågar Mona knappt tänka på:

– Men jag hoppas verkligen att det inte ska behöva ha med tur att göra om man överlever en olycka eller ett akutsjukdomsfall. Det ska finnas akutsjukvård och ambulans så att man vet att man får hjälp i akuta lägen.

Hur det blir med akutsjukvården i Malå längre fram återstår att se. Men klart är i alla fall att de begränsade öppettiderna som började gälla i slutet av maj ligger fast över sommaren.

Detta sedan arbetet med att rekrytera personal för att åter kunna ha öppet kvällar och helger inte har gett något resultat.

– Vi har försökt hitta personal. Men nu under sommaren är det ett jättetufft läge och vi har tyvärr inte hittat någon, säger Katarzyna Wikström, som varit tillförordnad chef för Malå sjukstuga i drygt en månad.

Däremot har hon gott hopp om att verksamheten ska kunna återgå till det normala från och med i slutet av augusti:

– Det är vår absoluta ambition och det är det vi jobbar mot.

Malå sjukstuga

Sjukstugan i Malå är en av sju sjukstugor i länet som drivs av Primärvården Västerbotten.

Sjukstugorna kan liknas vid små sjukhus och inrymmer bland annat läkarmottagning med distriktssköterskor, mödravårdscentral och barnavårdscentral. Det finns även egna laboratorier och röntgen.

På sjukstugorna ska även finnas ambulansverksamhet och akutvårdsavdelning med vårdplatser som är bemannad dygnet runt. I våras kom dock beskedet att Malå sjukstuga bara ska öppet under kontorstid vecka 22 till 34.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!