AI kan skapa nya möjligheter i Malå

För nionde året i rad arrangerar Malå kommun 4–9 november temaveckan ”Här finns jobben och möjligheterna”.
Första kvällen fokuserades på möjligheterna med AI i Malå.
– Det gäller för oss att samla mod, säger Anna Dahlgren, verksamhetschef på Malå hälsocentral.

Nicholas Fernholm berättar att det inte går speciellt bra för svenska företag och organisationer när det gäller användningen av AI.

Nicholas Fernholm berättar att det inte går speciellt bra för svenska företag och organisationer när det gäller användningen av AI.

Foto: Lars Westerlund

Malå2024-11-05 17:19

Nyheten i korthet

  • Malå kommun arrangerar temaveckan "Här finns jobben och möjligheterna" med bland nannat fokus på AI och dess potential.
  • Nicholas Fernholm, expert inom förändringsledning och teknologisk innovation, uppmanar svenska företag att vara mer modiga och innovativa med AI-användning.
  • Lokala företag och tjänster i Malå diskuterar hur AI kan förbättra effektiviteten och skapa tidsvinster inom olika sektorer, inklusive sjukvård och ekonomi.

Årets tema för ”Här finns jobben och möjligheterna” är ”Du behövs. Future summit Malå.” På måndagskvällen inleddes temaveckan med ett seminarium och ett panelsamtal om AI. Föreläsare var Nicholas Fernholm som är expert inom förändringsledning och teknologisk innovation. Han blev nominerad till årets talare 2022 och var Sveriges första författare att skapa en bok helt med hjälp av AI. Han har bland annat en bakgrund som robotchef på Nya Karolinska sjukhuset.

Nicholas Fernholm konstaterar att världen förändras i en rasande fart. Inte bara tack vare teknisk utveckling inom områden som AI, robotik och digitalisering, utan också på grund av att vi alla har blivit ihopkopplade och beroende av varandra på ett sätt vi tidigare aldrig skådat.

undefined
Panelen på AI-seminariet: Nicholas Fernholm, Jonny Falk, Magnus Rönnblom och Anna Dahlgren.

– Detta skapar otroliga möjligheter, men också utmaningar. Det gäller att vi blir modiga tillsammans, accepterar det oförutsägbara och vågar vara innovativ och experimenterande, säger han.

Han berättar att det inte går speciellt bra för svenska företag och organisationer när det gäller användningen av AI.

undefined
Luna Boström serverar Cecilia Wahlberg Roslund tilltugg med samisk touch.

– Vi ligger bara på plats 25 i världen och måste våga testa mer, leka och utforska. Det här kan bli en katastrof för Sverige och vi inte förbättrar oss här, menar han och citerar den romerske författaren Cicero ”obeslutsamhet är möjligheternas tjuv”.

Enligt Nicholas Fernholm kan man bli upp till 30 procent effektivare om man använder AI-assistenter. 

Gunnar Cedersund, forskare vid Linköpings universitet, berättade under kvällen om sitt arbete med att utveckla digitala tvillingar. I hans fall handlar det om digitala kopior av mänskliga organ och hela kroppen. Dessa tvillingar är bland annat användbara för eHälsa. 

undefined
Jonny Falk berättar att Guideline Geo både använder AI i sina produkter och som assistent när det gäller ekonomiska data.

– Nu ska vi testa digitala tvillingar i verkliga sjukvårdsmiljöer, i ett EU-finansierat projekt som handlar om att förbättra förebyggande åtgärder, behandling och rehabilitering av strokepatienter, berättar han.

Hur ska då Malås företag, kommunen och Region Västerbotten kunna använda AI i sin verksamhet. Jonny Falk, platschef vid företaget Guideline Geo i Malå berättar att de både använder AI i sina produkter, som utgörs av markradarlösningar, och som assistent när det gäller ekonomiska data.

– Men det finns mycket mer att göra på den här fronten och det är skrämmande att Sverige inte är så framstående med användningen av AI. Där måste vi helt enkelt finnas i toppen, säger han.

undefined
Magnus Rönnberg menar att det hos små kommuner nog är bäst att börja med införande av små AI-tillämpningar.

Anna Dahlgren, verksamhetschef på Malå hälsocentral, konstaterar att AI kan ge tidsvinster i vården vilken kan skapa mer tid till vården människor emellan.

Inom sjukvården arbetar man evidensbaserat.

– Detta kan leda till att vi är lite misstänksamma mot ny teknik och att vi inte är så förändringsbenägna. Det gäller för oss att samla mod och se vad vi kan vinna om vi använder AI, berättar hon.

undefined
Vaniljpannacotta med hjortronsylt och rivet torrkött var ett tillugg som serverades på AI-seminariet.

Magnus Rönnberg, IT-chef i Malå menar att det hos små kommuner nog är bäst att börja med införande av små AI-tillämpningar. 

– Det är också viktigt att bygga egen kompetens inom området, säger han.

Moderator för kvällen var regionrådet Rickard Carstedt (S). Bakom tilltuggen med samisk touch som serverades stod Malå Sameförening, tillsammans med Malå Sameby, Samisk Förvaltning och projektet Smaka på Vindelälven.

undefined
"Det gäller att vi blir modiga tillsammans, accepterar det oförutsägbara och vågar vara innovativ och experimenterande", säger Nicholas Fernholm.

"Här finns jobben och möjligheterna "fortsätter hela veckan med bland annat föreläsningar, goda samtal, VIP-kväll med gymnasieeleverna, näringslivs- och arbetsmarknadsmässa, prisutdelningar och drogfritt disco.

AI

AI står för Artificiell Intelligens och refererar till simulerade intelligensprocesser i maskiner, särskilt datorsystem. Dessa processer inkluderar lärande, resonemang och självkorrigering. AI finns i många av de teknologier vi använder dagligen, från smartphones och sökmotorer till röstassistenter som hjälper oss att organisera våra liv.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!