Norran har i flera artiklar berättat om turerna kring fastighetsbolaget i Malå och den hemvändande affärsmannens storslagna planer på att satsa i norra Sverige.
Planer som slutade i en härva av obetalda fakturor, anklagelser om uteblivna löner, juridiska tvister och konkurser.
Nu får några av händelserna sitt rättsliga efterspel vid Skellefteå tingsrätt, då affärsmannen åtalas för flera fall av grovt olovligt förfogande.
Det handlar dels om tre personbilar som han ska köpt av en bilfirma i Stockholmsområdet för ett av sina många bolags räkning, ett bolag som i likhet med de övriga numera har gått i konkurs.
Dels om en mindre lastbil som han ska ha leasat av samma firma, för ett annat av de konkursade bolagens räkning.
Enligt åtalet har affärsmannen tecknat avtal med en bank för att finansiera köpen och leasingen, men när banken inte fick betalt valde de att häva avtalet.
Ändå återlämnades inte fordonen. I stället ska mannen, enligt åtalet, ha hållit sig undan och hindrat att fordonen hämtats.
Fordonen återtogs ett antal månader efter att avtalet hävts på olika platser i landet, ett av dem på flygplatsen i Skellefteå.
Åtalet omfattar även fyra multifunktionsskrivare som hyrts av två andra konkursade bolag, och som inte heller ska ha betalats eller lämnats tillbaka.
Även här ska affärsmannen, enligt åtalet, ha hållit sig undan och på sätt ha hindrat att skrivarna kunde hämtas.
Skrivarna beslagtogs senare av polis i en fastighet i centrala Malå.
Av åtalet framgår att fordringarna och värdet på fordonen uppgår till 1,7 miljoner kronor och skrivarna till 1,5 miljoner kronor.
Åklagaren Emelie Lindqvist menar att brottet bör bedömas som grovt, då gärningen har avsett ett betydande värde.
Hon beskriver bevisläget som gott.
–Jag tycker att bevisningen är bra, annars hade jag inte väckt åtal. Jag menar att vi har tillräckligt för att han ska bli fälld, men sedan är det ju upp till domstolen, säger Emelie Lindqvist och tillägger:
– Sedan handlar nog det här snarare om uppsåtsfrågan än om vad som faktiskt har hänt.
Affärsmannens advokat Jens Nyström menar också att frågan om uppsåt är avgörande.
Han berättar att mannen inte har några större invändningar vad gäller de faktiska omständigheterna, däremot nekar han till brott utifrån sin dåliga hälsa.
– Han förnekar brott. Hans uppfattning är att han har varit i ett sådant hälsotillstånd att han haft svårt att agera på vissa saker. Såsom till exempel att rent faktiskt och praktiskt åtgärda en återlämning av egendom.
– Han medger att den här egendomen har blivit kvar på vissa platser, men så fort han har haft kraft, ork, tid och möjlighet så har han vidtagit åtgärder som säkerställer att sakerna ska komma tillbaka till rätt ägare, säger Jens Nyström.
Fakta
Med olovligt förfogande menas att man utan lov använder någon annans egendom och vidtar åtgärder så att ägaren berövas sin rätt till egendomen. Straffet för olovligt förfogande är böter eller fängelse i högst ett år.
Om brottet bedöms som grovt är straffskalan fängelse i mellan sex månader och fyra år. Vid bedömningen av om brottet är grovt beaktas särskilt om gärningen har avsett betydande värde eller inneburit synnerligen kännbar skada eller varit av särskilt farlig eller hänsynslös art.