Premiär för Jonas Sjöstedts valturné i Rentjärn

I söndags inledde Jonas Sjöstedt (V), Vänsterpartiets förstanamn i EU-valet, sin valturné i Byastugan i Rentjärn. Totalt blir det 35 stopp på turnén från Luleå i norr till Sölvesborg i söder, bland annat i Skellefteå.

Jonas Sjöstedt framför Byastugan i Rentjärn.

Jonas Sjöstedt framför Byastugan i Rentjärn.

Foto: Lars Westerlund

Malå2024-04-22 17:00

– Det känns helt rätt att starta turnén i Rentjärn. Den här delen av landet får inte glömmas bort. Sverige är mycket mer än storstäderna, säger Jonas Sjöstedt inför en fullsatt byastuga.

Vänsterpartiet är det enda partiet som har toppkandidater från Norrland. Jonas Sjöstedt, som själv bor i Umeå, menar att norra Sverige är den del av Sverige som kommer att påverkas mest av EU-valet. 

undefined
Jonas Sjöstedt i samspråk med besökarna Leif Henningsson och Hans Selbach.

– Här finns nämligen mycket av lösningen på klimatkrisen. Om vi gör rätt är det möjligt att skapa många nya jobb och bra samhällen här. Det är vi som sitter på ”guldet, säger han.

Jonas Sjöstedt tycker att vi idag har en regering som inte ser möjligheterna i detta och att de är nonchalanta mot de möjligheter den här utvecklingen i norra Sverige ger.

undefined
1995–2006 var Jonas Sjöstedt ledamot i EU-parlamentet och nu siktar han på att få jobba i parlamentets miljöutskott.

– Den minister som kommer längst norrifrån är från Borlänge, konstaterar han. 

Jonas Sjöstedt hävdar att om Vänsterpartiet hade varit med och styrt Sverige idag hade man satsat på att se till så att det byggts bostäder med rimliga hyror så att människor kan leva nära arbetsplatserna för att slippa bo i baracker och slippa pendla.

– Vi hade också satsat på att bygga ut järnvägen och infrastrukturen. Dessutom hade vi lagstiftat om att de rikedomar som skapas här också ska komma hit.  Det handlar då om ersättningar för vindkraften, vattenkraften och etableringen av gruvor.

undefined
"Det känns helt rätt att starta turnén i Rentjärn", säger Jonas Sjöstedt.

Vänsterpartier har tagit fram ett förslag på Sverigepriser på el. Det är ett slags prisskydd för svenska konsumenter. Modellen innebär att man reglerar marknaden genom att frikoppla de svenska elpriserna från de höga exportpriserna på elen till kontinenten. 

– EU:s elmarknad driver upp elpriserna för hela Sverige. Vi exporterar nästan hela tiden fossilfri el till kontinenten. Som tack för att vi slår ut kolkraft och gaskraft där får vi högre elpriser. Det är faktiskt inte rimligt, säger Jonas Sjöstedt.

När det gäller energifrågan lyfter han fram att Sverige fortfarande importerar gas från Ryssland.

undefined
Jonas Sjöstedt och kommunstyrelsens ordförande i Malå Lennart Gustavsson (V)

– Det är obegripligt att regeringen inte satt stopp för detta som är en slags blodspengar som vi betalar till Ryssland.

Han betonar vikten av att Rysslands angrepp mot Ukraina inte får lyckas.

– Det är viktigt för hela Europas framtid. För om de lyckas tror jag inte att Putin stannar där, nästa gång kan det vara Moldavien eller Georgien. Vi måste göra allt för Ukrainas rätt att försvara sig mot den ryska aggressionen.

undefined
Delar av styrelsen för Vänsterpartiet i Malå, tillsammans med Jonas Sjöstedt. Från vänster:Andreas Lundin, Jonas Sjöstedt, Daria Mårtensson, Anna-Stina Bergström och Lennart Gustavsson.

Jonas menar att alla ockupationer måste bedömas på liknande sätt.

– När det gäller Palestina så saknar jag det. Vad regeringen i princip sagt är att man inte kräver en vapenvila, vilket är ett indirekt godkännande av att Israel kan fortsätta med det de gör i Gaza där fler än 30000 människor dödats. Det här övervåldet måste få konsekvenser gentemot Israel.

Han hävdar att det här EU-valet handlar om vänster mot höger. 

undefined
"Vi måste göra allt för Ukrainas rätt att försvara sig mot den ryska aggressionen", säger Jonas Sjöstedt.

– Vi ser nu en ny sorts höger som går extrema partier och rasistiska partier till mötes och upprepar deras retorik. Extremhögern är oroväckande stark i flera länder i Europa. Vi som redan upplevt ett Tidöavtal för mycket och vet vad detta innebär, nämligen större ekonomiska klyftor mellan de som har och de som inte har, säger Jonas Sjöstedt.

1995–2006 var Jonas Sjöstedt ledamot i EU-parlamentet och nu siktar han på att få jobba i parlamentets miljöutskott.

undefined
"Vi som redan upplevt ett Tidöavtal för mycket och vet vad detta innebär, nämligen större ekonomiska klyftor mellan de som har och de som inte har," säger Jonas Sjöstedt.
Jonas Sjöstedts EU-bana

Efter att Sverige gått med i EU ställde han Jonas Sjöstedt upp i Europaparlamentsvalet 1995, och blev invald som en av tre vänsterpartister. Han omvaldes 1999 och 2004. I Europaparlamentet satt han i gruppen GUE/NGL och var bland annat ledamot i miljöutskottet och ersättare i budgetkontrollutskottet. Han avgick som ledamot 2006.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!