De företag som är med finns alla på Skolgatan eller Östra industriområdet i Malå med gångavstånd mellan varandra. Eleverna och deras föräldrar hinner under två kvällar till fots besöka flera av dessa företag och Malå kommun som också berättar om sin verksamhet.
– Det här är första gången som vi testar att genomföra studiebesök på det här sättet och företagen har visat stort intresse av att vara med, berättar Oskar Sjölund, studie- och yrkesvägledare vid Nilaskolan i Malå.
Norran passar på att vara med hos Norrlandsbil Tunga Fordon som är ett av de nio företag som nappat på inviten från skolan. Servicechef Mats Jonsson och reservdelsförsäljare Erik Lundgren tar emot besökarna. Efter att ha bjudit på fika och godis berättar Mats och Erik om verksamheten som främst handlar om att serva tunga fordon, framtidsutsikterna för branschen och vilken utbildning som krävs för att bli lastbilsmekaniker.
– Det är stor brist på mekaniker nu, inte minst på grund av stora pensionsavgångar, så det finns goda möjligheter att få jobb efter att ha gått fordons- och transportprogrammet med inriktning mot lastbil och mobila maskiner, konstaterar Erik Lundgren.
Oskar Sjölund inflikar att man efter tre år på programmet är klar att ge sig ut i arbetslivet.
Hos Norrlandsbil i Malå arbetar tio personer. Den senast anställde mekanikern hade gått fordons- och transportprogrammen med inriktningen personbilsmekaniker.
– Men vi har bra internutbildningar så han kunde snabbt komplettera sitt kunnande mot tunga fordon, berättar Mats Jonsson.
Han konstaterar att den här branschen är i ständig utveckling och att man hela tiden har nya utmaningar och nya saker att lära om fordonen och jobbet.
– Därför blir det aldrig tråkigt, säger Mats.
Det är åttorna och niorna och deras vårdnadshavare som är inbjudna och Oskar Sjölund konstaterar att det här är ett bra sätt för eleverna att samla erfarenheter och intryck inför det kommande gymnasievalet.
– Dessutom får företagen möjlighet att visa upp sig i sin rätta miljö, i stället för i ett klassrum. På det här sättet byggs relationer mellan de unga och arbetsgivarna, säger Oskar.
I Malå har fordons- och transportprogrammet länge varit det mest populära.
– Senaste åren har intresset bland ungdomarna i Malå också växt kraftigt när det gäller el- och energiprogrammet, avslutar Oskar Sjölund.