3D-expert från Portugal satsar i Malå

För ett år sedan kom Ana Moreira från Portugal till Malå för att besöka en kompis som bor här. Hon blev så förtjust i platsen att hon flyttade hit och har nu startat ett företag som specialiserat sig på utbildning med 3D-tekniken som verktyg.

Ana Moreira har nyligen startat det egna företaget Nordic Dynamics AB i vars regi hon ska hålla STEAM-utbildningar av olika slag.

Ana Moreira har nyligen startat det egna företaget Nordic Dynamics AB i vars regi hon ska hålla STEAM-utbildningar av olika slag.

Foto: Lars Westerlund

Malå2023-12-05 06:00

Ana Moreira kommer från Faro som är den största staden i provinsen Algarve i södra Portugal. Här har hon genom åren både studerat elektronik och biologi på universitetet och arbetat i IT-branschen inom ett flertal områden.

När ett jobb som pedagog i digital formkonst dök upp på Kulturskolan i Malå tvekade hon inte att hoppa på det.

undefined
Senay Abrahan har skrivit ut en flöjt i 3D.skrivaren.

– Det är nämligen ett av mina favoritområden. Jag älskar att lära ut den här tekniken och att se hur människor utvecklar sitt kreativa sinne, berättar Ana Moreira.

Sorsele Kulturskola ville också haka på projektet i Malå och fram till höstterminens slut arbetar Ana halvtid på vardera stället.

Vad hon sysslat med är att hjälpa barn och vuxna att släppa loss sin kreativitet och gå från idé till produkt.

undefined
"Här har de fritt fram att uttrycka sig och de kan känna sig trygga i sitt skapande utan att behöva oroa sig för något prov," säger Ana Moreira.

– I Malå var man tidigt ute och har erbjudit digital formgivning ända sedan höstterminen 2019. Det finns ett stort intresse för detta bland eleverna på Nilaskolan och vuxna som jag också undervisar i 3D-printing. Mer än hälften av eleverna i Malå som deltar är tjejer, säger Ana Moreira.

Överallt i kulturskolans lokaler kan man se spår av elevernas alster som uppvisar mycket kreativitet. Här finns allt från klockor till fontäner.

undefined
Här ritas en ny produkt som sedan ska 3D-printas.

– Och en av eleverna har gjort en modell av en skatepark som han hoppas ska bli verklighet i framtiden här i Malå, säger Ana Moreira och håller upp den.

Under intervjun kommer Senay Abraham från årskurs 5 in i 3D-salen för att hämta en flöjt som han skrivit ut från en av kulturskolans fyra 3D-printrar och som han ska börja använda.

undefined
Många olika produkter har genom årens lopp producerats på Kulturskolan i Malå.

– Det är verkligen kul att jobba med det här, säger Senay samtidigt som han skruvar ihop den röda flöjtens delar.

3D-printing är en tillverkningsteknik där man framställer tredimensionella produkter genom att lodrätt skriva ut lager efter lager. Utskrifterna skapas från datafiler och kan bestå av ett flertal olika material.

undefined
Full fart med 3D-ritande hos Malå kulturskola.

– Genom att prova på 3D-printing kombinerat med andra koncept inom STEAM, som står för naturvetenskap, teknologi, ingenjörsvetenskap, konst och matematik, utvecklar eleverna inte bara sin kreativitet och innovationsförmåga utan också andra färdigheter som förbereder dem för många olika typer av jobb, konstaterar Ana Moreira. 

Detta inkluderar då strategi kombinerat med mindfulness, som enligt henne, ökar deras kognitiva kunskaper, emotionella intelligens och allmänna välmående.

undefined
Senay Abraham är en av Ana Moreiras 3D-elever.

– Här har de fritt fram att uttrycka sig och de kan känna sig trygga i sitt skapande utan att behöva oroa sig för något prov, berättar Ana.

Hon har nyligen startat det egna företaget Nordic Dynamics AB i vars regi hon ska hålla STEAM-utbildningar av olika slag. 

– Jag har redan startat både med utbildningar på plats och digitalt med elever från Sorsele. Eleverna deltar digitalt och skriver ut sina produkter hos kommunen. Dessutom samarbetar jag med biblioteket i Malå med att införa ett 3D-printing-program som är öppet för alla kommuner i Sverige.

undefined
Ana Moreira har nyligen startat det egna företaget Nordic Dynamics AB i vars regi hon ska hålla STEAM-utbildningar av olika slag.

Bland annat ska då lärare och bibliotekarier utbildas så att de kan guida medborgarna in i STEAM-världen med hjälp av 3D-printing.

För att vara förberedd på starten av företaget gick hon Företagarskolan 4.0 som Malå kommun arrangerade.

– Det var jättenyttigt och nu är jag redo att jobba i mitt eget företag fullt ut, avslutar Ana Moreira.

undefined
Ana Moreira trivs bra med livet i Malå.
3D-printing

Friformsframställning, som också kallas 3D-printing, är en additiv tillverkningsteknik där tredimensionella föremål byggs upp lager på lager. Föremålen kan ha nästan vilken form eller geometri som helst och tillverkas utifrån till exempel. CAD-data, datortomografi eller andra 3D-modeller.

Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!