För att ta reda på behoven inleddes projektet Food Bait med djupintervjuer med företag. I Västerbotten gjordes detta med 25 företag.
– Genom intervjuerna fick vi veta att de efterfrågade inspiration för att utveckla den egna kompetensen och de villa också öka lönsamheten, berättar Björn Norén, som är kock och adjunkt vid Restauranghögskolan på Umeå Universitet.
På företagens önskelista stod också kunskap om teknik och om matens kemi.
– Nätverk och bättre kommunikationer för att på ett effektivt sätt kunna transportera livsmedlen var också något som efterfrågades, säger Björn.
Han konstaterar också att många av företagen saknade en strategisk plan och att det fanns brister kring prissättningen.
– Hos en del saknades mod att välja bort verksamheter eller att hålla fast vid en grundidé. Ett vanligt misstag är att hugga på för många saker istället för att prioritera, vilket leder till en spretig verksamhet.
Vidare såg man att det generellt sett fanns svaga kopplingar mellan företagens drömmar och framtidsplaneringen.
– Många var också inaktiva när det gäller marknadsföring och helt beroende av mun-till-mun-marknadsföring. Det fanns även brister i digital kommunikation.
Målet med projektet Food Bait har varit att skapa en samverkansplattform och en lärmiljö för delande av expertkunskap, kunnande och erfarenhet. Nu arbetas det för fullt på en digital bok som ska kunna användas av företagen inom livsmedels- och restaurangbranschen.
– I projektets regi har vi genomfört workshopar som ökat kunskapen om affärsutveckling och innovation. Dessutom har det skapats nya ekosystem i handeln mellan stora samt små och medelstora företag och entreprenörer i regionerna, berättar Björn Norén.
I den sista workshopen, som genomfördes i februari, fick deltagarna bland annat lyssna till Erik Lundqvist från kommunikationsbyrån Krux i Skellefteå som designat förpackningar till ett antal regionalt producerade varor. Här gällde det fundera kring vad man som företagare bör tänka på för att förpackningarna ska vara relevanta och nå fram.
Deltagarna har också bland annat fått mer kunskap om hur man fotograferar mat, genomför konceptanalyser, produktutvecklar och genomför sensoriska utvärderingar.
Detta Inerreg Botnia Atlatica-projekt genomförs av Umeå Universitet, Åbo universitet och Seinäjoki yrkeshögskola. Andra medfinansiärer är Region Västerbotten och Österbottens förbund.