Lyckselebo fick covid-19: "Svårt att bedöma när man är helt smittfri"

Hög feber, kraftig huvudvärk och förlorad smak och lukt. Så blev symtomen för en Lyckselekvinna som fick covid-19. "Det är svårt att själv bedöma när man är helt smittfri efteråt. Det är ett stort ansvar som läggs på en", det skriver VK.

Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Foto: ERIK G SVENSSON

LYCKSELE2020-04-13 14:00
undefined
Kvinnan på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Det var efter en utlandsresa till ett europeiskt land i mars som kvinnan visade sig vara smittad av coronaviruset.

Hon och maken hade då redan vid hemkomsten till Lycksele satt sig i en hemmakarantän i bostaden, på grund av risken för att de skulle kunna vara smittade.

– Vi har möjligheten att kunna jobba hemifrån och jag "boade" in mig på mitt kontor hemma. Efter tre dagar började jag känna mig småhurvig i kroppen. Den fjärde dagen fick jag hög feber, 39,5 ungefär. Jag fick också en väldig huvudvärk och tappade smak och lukt, berättar den medelålders kvinnan som vill vara anonym.

Hon fortsätter:

– Jag hade inte mycket hosta, och var inte speciellt förkyld, och några andningsproblem hade jag inte. Utan det var den höga febern som satt i och huvudvärken, säger hon.

Misstänkte hjärnhinneinflammation

Efter 8-9 dagar med feber ringde hon 1177.

– Jag misstänkte ju redan att det var corona, men eftersom jag hade huvudvärk blev jag orolig att det kunde vara något annat, som exempelvis hjärnhinneinflammation, säger hon.

Sjukvårdsupplysningen tyckte att det lät som covid-19 och uppmanade henne att prata med vårdcentralen, eftersom hon också har högt blodtryck. Det beslutades då att hon skulle testa sig för coronaviruset.

– Provet visade att jag hade covid-19, berättar kvinnan.

Vårdcentralen testade även hennes man, som dock inte känt sig det minsta sjuk eller haft några symtom. Han var inte smittad.

– Vi var förvånade över att han inte fått det. Men han stannade ändå hemma i två veckor.

Orolig

I slutet av mars började kvinnans feber släppa, och ett par dagar senare hade hon inga symtom. Trots att hon kände sig frisk vågade hon dock inte gå ut efter de 48 timmar som myndigheterna rekommenderar.

– Det sätter ju sig i huvudet. Man är ju orolig för att man ska smitta någon ändå. Det är ju jag som ska bedöma när jag är smittfri, det är ett stort ansvar som läggs på en. Jag väntade i stället i fyra dagar som en försiktighetsåtgärd, säger kvinnan som var ute en sväng förra lördagen efter tre veckors isolering.

– Helst hade jag velat att man kunnat ta ett test till som säger att nu är du frisk men jag förstår ju att det inte finns resurser.

– Men jag är fortfarande försiktig, och använder sunt förnuft, säger kvinnan som avvaktar att besöka nära och kära.

Mia Dahlgren/VK

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om