– Om vi inte har ett BB i Lycksele, vem vill då bo i inlandet? frågar sig Liza Tiger som står med barnvagnen på torget.
Hon bor i Lycksele, bredvid henne står Eva Olofsson som räds vilka följder en nedstängning skulle kunna få. Försvinner förlossningen riskeras även akutverksamheten på Lycksele lasarett.
– Det är så mycket som hänger ihop, om BB stänger är det inte säkert att det får vara ett akutsjukhus. Då har vi en jättestor sjukstuga i stället, säger Olofsson till Västerbottens-Kuriren.
Det snöar ymnigt och det har redan börjat skymma något när manifestationen börjar på torget klockan 15 på söndagseftermiddagen. Kommunalrådet Roland Sjögren (KD) inleder med ett tal om vikten av ett BB i Lycksele. Förlossningen har nu varit nedstängd i fyra veckor och någon lösning på problemet finns inte i sikte. Efter honom talar Företagarna samt fyra regionpolitiker från M, KD, C och L. Sen marscherar fackeltåget till Lycksele lasarett.
Många av deltagarna håller upp plakat, ett som sticker ut i mängden bärs av Joakim Pousette. En bild på hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa med brinnande horn.
– Det är inte bara BB och födslar, det är hela vården kring kvinnor, hela den gynekologiska vården hotas. I förlängningen, ska vi då strunta i andra operationer och andra medicinska specialiteter? Ska allt bara läggas ner? frågar sig en upprörd Pousette.
Han har själv tre barn, varav ett har fötts under tiden sedan BB stängdes för första gången sommaren 2021. Födseln skedde i Lycksele, de lyckades planera det så, säger han.
– Vi hade en jättebra upplevelse av BB i Lycksele, det är jättesynd att man inte tar till vara på kompetensen som finns här, i stället försöker de utplåna sig själva.
Kritiken rör beslutsfattarna. Regionpolitiker och högt uppsatta tjänstemän inom regionen. Enligt honom har de misslyckats med personalpolitiken – sen har de negligerat barnaföderskornas oro och verklighet med långa avstånd.
– Sätt dem på en buss uppe i Tärnafjällen och sätt på dem såna där maskiner som finns för att simulera förlossningar. När de når Lycksele kan man säga åt dem att här hade vi kunnat avbryta, men vi kör hela vägen till Umeå. Så får de se hur djävla roligt det är, säger Joakim Pousette.
En bit bort från honom utanför lasarettet står en kvinna med barnvagn.
– Min bebis som jag har här nu föddes efter sommarstängningen, värkarna stoppades två gånger för att slippa åka till Umeå, säger Karolina Engström Medén.
Hon berättar att hon bor i Lycksele men ändå fått känna av avstånden.
– När hennes storasyster föddes gick vattnet två månader för tidigt, vi hade sex mil att köra för att ta oss till helikopter. Vi var hos svärföräldrarna som bor mot Fredrika. Men hade inte Lycksele lasarett funnits då så hade nog varken jag eller storasystern levt i dag, berättar hon.